Avannossa


Inhoan kylmää vettä. Uimahallissakin lapset joutuvat maanittelemaan mua veteen. Muille lämmin on mulle sekin kylmää, vaikka olisikin 28-asteista.

Mitä tällainen kylmän karttaja menee tekemään? 
No liittyy tietysti paikallisen avantouintiseuran jäseneksi.

Olen kyllä ennenkin käynyt avannossa, useitakin kertoja. Kaikille niille kerroille on ollut yhteistä hilpeä hiprakka ja kova saunominen opiskelijakavereiden kanssa ennen ja jälkeen avantoon upottautumista. Silloin ei ole ollut kylmää eikä kuumaa, ei eilistä eikä huomista, vaan ainoastaan tämä hetki. Mulle on jäänyt noista kerroista mieleen erityisesti mieletön ihon ja kropan kipinöinti vedestä nousun jälkeen. Ja se ihana raukeus, joka valtasi saunan jälkeen jokaisen solun. Ja ei, sillä ei ollut iloliemen kanssa mitään tekemistä, tai ainakaan hurjan paljon.

Sain kokea saman tunteen muutama päivä sitten ensimmäisellä kastautumiskerrallani, mutta hieman jalostuneempana. Tuntui siltä, kuin vartaloni olisi ollut ohuen jään peitossa kävellessäni takaisin avanosta saunalle. Jokaisella askeleella se ikään kuin ritisi hajalle pala kerrallaan. Jää ei enää karissut iholtani samalla tapaa seuraavalla kerralla, mutta sain silloinkin seuraavaan päivään asti ylettyvän hyvänolontunteen.

Vuosaaren uimahallissa hiiret olivat innostuneet avantouinnista. 

Miksi pulahdan näin innokkaasti selvälle epämukavuusalueelle? 

Haluan parantaa kylmänsietokykyäni, ylittää itseäni, saada euforisen olon muustakin kuin juoksemisesta ja päästä silloin tällöin saunomaan kävelymatkan päässä kotoa. Mikä onkaan parempi tapa päättää lenkki, kuin käydä avannossa ja saunomassa, pistää pyjama toppavaatteiden alle, kävellä kirjaa kuunnellen kotiin ja siirtyä pienen tankkaushetken jälkeen unten maille.

Muutaman avantokäynnin perusteella uskallan sanoa, että olen löytänyt oman juttuni. Ja vihdoin ja viimein olen liittynyt urheiluseuraan!

Lappu laukussa vähentää ylimääräisiä sydämentykytyksiä. Varmasti joku seurakaveri huolestuisi, jos vaatekasoja tai laukkuja olisi enemmän kuin päitä vedessä ja saunarakennuksessa yhteensä. 

Ei kommentteja