Tavoitteet maratonille asetettu

En osaa sanoa maratonkunnostani juuta enkä jaata. Olen harjaantunut juoksemaan maratoneja vähillä treeneillä mutta talvikauden jäljiltä kestävyyskuntoa on tavallistakin vähemmän. Ensi sunnuntai tulee siis olemaan yllätyksiä täynnä.

Erilaisia aikatavotteita on helppo vetää hihasta. Niiden tavoittaminen onkin sitten kisassa kinkkisempi juttu. Säätä, terveyttä ja juoksuvireyttä kun ei voi ennakkoon määritellä.

1) Ensimmäinen maratonini vuonna 2000 meni muistaakseni aikaan 5:12 ja risat. Enköhän pääse sitä nopeammin tällä kertaa maaliin.

2) Aion pitää hauskaa. Lähtöviivalla on useita Facebookista tuttuja. Ehkä meitä voi tituleerata maratonpölinöiden jälkeen loppusuoralla jo kavereiksi.

3) Yritän juosta mahdollisimman tasavauhtisen maratonin. Paino on vahvasti sanalla yritän. Kokemuksesta tiedän, että ensimmäiset 15 kilometriä menee alle 6 min/km keskinopeutta. Mitä lähemmäksi maalia pääsen, sitä enemmän kerään seiskalla alkavia kilometrivauhteja. Ehkä jos alla olisi pitkiksiä, tämäkin perinne olisi muutettavissa.

4) En kävele kuin ainoastaan juomapisteillä. Ja siinä tapauksessa jos reitin varrelle eksyy joku ihana tuttu heijaamaan. Ja kai voin jäädä muutaman koiranulkoiluttajankin kanssa vaihtamaan kuulumisia?

Maanantai alkoi juoksulla hammaslääkäriin ja takaisin. Vaikka tunnenkin Helsingin keskuspuiston juoksureitit jotenkuten, silti välillä on mukava nähdä ihan kartalta käsin missä sitä nyt onkaan. 
Ma 18.4. | 6km + 6km | 1:06:05 | 5:30 Aikaspekulaatiot ovat yhtä varmoja ennusteita kuin Iltalehden horoskoopitkin. Tilastoihin perustuvia arvioita on kuitenkin hauska heittää peliin:

5) Juoksin syyskuun lopussa maratonin aikaan 4:08:10 (yksi 42 km mittainen kiekka).
Joulukuun puolivälissä aika oli 10 min huonompi (4:18:24, 21 kertaa edestakaisin).
Kaksi kuukautta myöhemmin maratontahti oli hidastunut 5 min verran (4:23:04, kierroksia 105).
Jos näiden pohjalta ennustaisin ajan, se olisi 4:25 ja risat.

6) Juoksuharrastukseni sai uuden vaihteen vuonna 2011 kun kuopukseni ei enää ollut mussa koko ajan kiinni. Olen juossut kesästä 2011 tähän päivään mennessä yhteensä 12 maratonia. Tulosten keskiarvo on 4:22:59. Eli jos juoksisin sunnuntaisella maratonilla jokaisen kierroksen aikaan 1:05:45, tulokseni ei muuttaisi keskiarvoa suuntaan jos toiseenkaan.

7) Tulos on kuitenkin aika toissijainen juttu tällä(kin) maratonilla. Lähden tavoittelemaan ensisijaisesti 20. maratoniani. Kunhan pääsen maaliin omin jaloin, olen tyytyväinen.


Veikkaan, etten pysty sittenkään pitämään katsettani pois kellostani maratonin mittaan. Taidan antaa itselleni luvan tarkastaa väliajan jokaisen kierroksen päätteeksi. Eli neljä vilkaisua, ei yhtään enempää. 


Kuvakaappaus: http://www.laskurini.fi/urheilu/juoksuvauhtilaskuri


4 kommenttia

 1. Ihanaa, jännittää! On kyllä niin kiva fiilistellä toistenkin kisoja. :) Tsemppiä juoksuun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemppauksista! Yllättävää kyllä, mua ei jännitä lainkaan. No, vielä on päiviä jäljellä ;)

   Poista
 2. Oho, maraton on siis ihan kohta. Tsemppiä matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Tuntuu siltä, että olen lähdössä liiankin löysin rantein. Kai se paniikki iskee viikonlopun mittaan...

   Poista