Juoksukaverikirja

Kiitos Marika Takomorunnersin juoksukirjahaasteesta. Siitä onkin aikaa, kun olen viimeksi täyttänyt ystäväkirjaa. 

1) Kuka olet?

Poppis, tänä vuonna N45-sarjaan siirtyvä kuntomaratoonari. Kaksi kouluikäistä skidiä kutsuvat mua mammakseen. Ammatiltani olen sekatyöläinen eli yrittäjä.

2) Missä päin vaikutat?

Asun kotikaupungissani Helsingissä. Näen kotikonttorini ikkunasta kauniita jugendtaloja mutten yhtään puuta. Olen ylpeä helsinkiläisyydestäni. Sen saa tosin sanoa ääneen vain tarkkaan valitussa porukassa ;)

3) Lempiruokasi?

Hampurilainen. Kuola alkaa valua suunpielistä muistellessani elämäni upeimpia hampurilaishetkiä. Odotan kuumeisesti grillin pystytystä takapihalle. Se on kevään merkeistä parhaita! Leivon itse sämpylät, mies hoitaa pihvit ja sinihomejuustotäytteen. Kumpi kerkeää, valmistaa karamellisoidut/marinoidut punasipulit.

4) Mitä harrastat?

Juoksua, lukemista ja valokuvausta. 

5) Mitkä ovat lempilajisi?

Juoksu on ykkönen – yllätys, yllätys! Futista tulee potkittua silloin tällöin lasten kanssa ja pyöräilyhän on autottoman pelastus, kun haluaa paikasta toiseen nopeasti. Haluaisin aloittaa uudestaan kuntoilunyrkkeilyn ja karaten.

6) Minkä merkkinen juoksukenkä olisit?

HokaOne. Sopivan pehmeä ja pyöreät muodot. Ulkonäkö kuitenkin hämää. Sisuksista löytyy tarvittavaa ytyä. 

7) Kerro lempparikisasi jos sellaisia on.

10 km: Midnight Run
Kerrankin pääsen juoksemaan isolla porukalla omilla lenkkipoluillani.

21,1 km: Viapori Eko ½ maraton
Kolme rankkaa kierrosta hobittimaisemissa. Aamu-usvan takaa paljastuva syksyinen Suomenlinna on kauneinta, mitä olen koskaan nähnyt. 

Varttimaraton: Vantaan maratonviesti
Hyvin järjestetty tapahtuma. Mua varoiteltiin, että reitti on tosi tylsä, mutta varoittelijat eivät ole varmaan koskaan juosseet hallimaratonia tai 21 kertaa edestakaisin kilometrin pituista pätkää. Ehkä joku syksy juoksen Vntaalla kokonaisen. 

42,2 km: Vaikea sanoa mikä juoksemistani on lemppari:
 • Tallinnan maraton: Loistavat järjestelyt ja tasainen reitti
 • Tukholman uutta, vuoden 2018 reittipaljastusta odotan innolla. Kesä ei ala kunnolla ilman Tukholman maratonia. Valitettavasti koulujen päättäjäiset osuvat samalle päivälle.
 • Barcelonan maraton: Hieno sightseeing lempparikaupungissani.
 • Berliinin maraton: Hieno reitti ja suuria tunteita. Miten sinne voikaan mahtua niin paljon juoksijoita ja reitin varteen moninkertaisesti heijaajia?
 • APK-sisähallimaraton Porissa: Karhuhalli tuli neljässä ja puolessa tunnissa tutuksi. Mahtavaa juoksuporukkaa. Tunsin itseni hyväksytyksi ja tervetulleeksi porukkaan. Ympyrää juokseminen on mun juttuni! 

8) Mikä on paras juoksutuloksesi?
 • Helsinki City Marathon vuonna 2000 aikaan 5:12:34. Tarkoituksenani oli juosta “maraton edes kerran elämässäni”.
 • Tallinnan maraton 16 vuotta myöhemmin aikaan 3:41:27

9) Mikä on mieleenpainuvin liikuntahetkesi?

Isosetäni Olli opasti mulle, kuinka venytellään oikeaoppisesti. Hän totesi, että kiva kun sukuun on saatu nyt toinenkin urheilija. Hänen lajinaan oli aikanaan jousiammunta. MM-kultaakin oli siitä saanut. Mä olin 15-kesäinen jalkapalloilija, joka rakasti juoksua. Tai ei se ehkä rakkautta ollut. En osannut olla ilman.

10) Mitkä ovat vahvuutesi liikkujana?

Sisukkuus, hyvä peruskunto ja vahva juoksupohja. Kestän yksitoikkoisuutta ja oikeastaan nautin siitä.

11) Entä heikkoutesi?

Pakaralihakset ja erityisesti vasen reisi, alaselän rappeuma. Rajallinen hapenottokyky, astma sekä mega-allergia. Nuo ovat hidasteita, eivät esteitä. 

12) Jos saisit lisätunteja vuorokauteen…

Kirjoittaisin ja opiskelisin. Ompelisin.

13) Mitä haaveita sinulla on juoksun suhteen?
 • Mulla on vielä muutama vuosi aikaa parantaa maratontulosta. Toivottavasti kroppa kestää rankkaa iskutusta siihen asti, kun siirryn laadusta määrään, eli ultriin.
 • Mä haluaisin päästä joskus palkintopallille ja saada pokaalin. Siitä on tullut päähänpisto. Ehkä mä joudun ravaamaan lappujuoksuissa 80-vuotiaaksi, jotta pääsisin ikäryhmässäni kolmen parhaan sakkiin. Ja varmaan just silloin antavat palkinnoksi joulukinkun (mä kun en voi syödä sikaa) ;) 

14)  Missä maassa haluaisit juosta?

Kaikkialla Euroopassa ja tietty Nykissä ja Bostonissa. Alitin syksyllä passelilla marginaalilla Bostonin karsintarajan. Jos mulla olisi hurjasti rahaa ja miehelläni olisi myös mahiksia päästä Bostoniin tulosten perusteella, silloin laittaisin varmasti ilmon vetämään ja käskisin kaikkien tuttujen ja tuntemattomien pitää mulle peukkuja ojossa. 

 15) Keksi itsellesi supersankarinimi seuraavaa juoksukisaa varten

Poppis – juoksun suojelumenninkäisen lemppari, kaikkien suolapuutoksesta kärsivien sankari, menninkäisten sukua itsekin. Sankariviittakin löytyy, mutta se on näkymätön.


En haasta juuri nyt ketään (kuulinko helpottuneen huokaisun jossain?), mutta aivan varmasti tulen kevään mittaan hätyyttelemään juoksuystäviäni fyysisellä ystäväkirjalla, jonka ajattelin hankkia mukana pidettäväksi. Siitäkin tulee lystiä!


Tuorein kuva lenkkareista. Tyttäreni korkkasi aamulla joululahjalenkkarinsa allergiasairaalan astmatestissä. Nimbukset olivat pitkään luottolenkkarini pitkiksillä, nyt tosin tiemme ovat eronneet.4 kommenttia

 1. Kiitos, kun otit haasteen vastaan Takomorunners - Poppis! Tuo fyysinen kaverikirja, juoksukavereille on tosi hyvä keksintö. =) Minä voisin napata sulta idean.

  Mä innostuin tuosta Barcelonan maratonista, en ole käynyt vielä Espanjassa ja suunnittelin Valencian puolimaratoniin osallistumista, vasta suunnittelin, kun juoksukaveri puuttuu. Barcelonaan haluaisin matkustaa pian, niin miksei sitten maratonille? =)

  Ihanaa treeniviikkoa sinulle Poppis! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa treeniviikkoa sinullekin ja mahtavaa synttäriä Marika!

   Nappaa ihmeessä ystäväkirjaidis. Tiedä vaikka raapustelisimme lähitulevaisuudessa toistemme vihkoihin ;)

   Huomasinkin, että huhuilit kavereita Valenciaan. Voi kun voisinkin tulla mukaan! Barcelonaa voin suositella. Siibä oli kivalla tavalla pienen maratonin fiilistä megaleveillä kaduilla. Ja mikä parasta, reitti oli suunniteltu juoksijoiden ehdoilla, ei autoilijoiden. Eli pääsimme juoksemaan Berliinin ja Tukholman tavoin valtaväyliä.

   Poista
 2. Ai sinä olet yrittäjä! Hienoa ja mielenkiintoista! :)

  Ja ultrajuoksut vaanii... :D Minä luulen, että hurahdus tapahtuu minullakin ennemmin tai myöhemmin, mutta nyt ei vielä kilometrit eikä pohja riitä.

  Hyviä juoksuja! Oli kiva lukea näitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina selviää uusia asioita ;)

   Sulla on vielä aikaa keräillä kilsoja. En olisi vielä 10 vuotta sitten lämminnyt ultra-ajatukselle, mutta parisen vuotta sitten ajatus pujahti mieleeni. Vime vuonna oli tarkoitus juosta ensimmäinen, mutta maratonvalmennettavaksi pääseminen sekoitti suunnitelmat. Siellä ne ultrat odottavat mua. Onneksi ultrat eivät katso ikää, kunhan vaan pysyy juoksukuntoisena.

   Poista