Täydelliset juoksusilmälasit hakusessa

En ole juossut kertaakaan lappu rinnassa ja silmälasit päässä. Olen aina juostessani vannonut piilolinssien nimeen mutta nyt näyttää valitettavasti siltä, etteivät silmäni enää katso hyvällä piilareita. Silmissä on hankausta ja tuntuu jatkuvasti siltä, kuin linssin alle olisi piiloutunut silmäripsi.

Berliinin maratonin piilaripainajainen on vielä tuoreessa muistissa. Uskallankohan luottaa piilareihin PKP-hallimaratonilla helmikuussa, varsinkin kun uskon nuokkuvani bussissa sekä meno- että tulomatkalla? Piilareiden kanssa hötkyily kisapaikalla ja tiukka paluuaikataulu kuulostaa jo nyt tuhoon tuomitulta suunnitelmalta.

Olen totutellut viime aikoina juoksulasien arkikäyttöön pakon sanelemana, sillä normaalisti käyttämäni silmälasit ovat hajonneet. Tai oikeastaan ne ovat vain varsin epäluotettavat. Niitä voi käyttää huoletta pidemmänkin aikaa mutta yllättäen linssi saattaa tipahtaa. Tähän asti olen saanut noukittua ne olohuoneen lattialta turvaan, mutta kauhukuvissani linssit tömähtävät katuun bussiin juostessani.

Nykyisissä juoksulaseissani on yksi iso miinus. Ne eivät ole näköiseni. Hätkähdän joka kerta nähdessäni peilikuvani. Niinpä taitaa olla aika tehdä pikkuhiljaa sijoitus omiin silmiini, ulkonäköstä puhumattakaan ja hankkia uudet silmälasit.

Silmien nykyarvot täytynee päivittää silmälasien hankinnan yhteydessä. Veikkaan, että muutosta parin vuoden takaiseen on varmasti, vaikken vielä ottaisikaan kaksitehoja käyttöön. Silmät tottuvat nopeasti uusilla arvoilla säädettyihin laseihin, joten arkilasien vaihdon myötä vanhoilla juoksulaseilla juoksusta saattaa tulla päätä pyörryttävä kokemus. Arkilasieni lisäksi myös juoksulasini kaipaavat näin ollen päivitystä. Olisihan se mukava jos voisin juosta pystypäin myös auringonpaisteessa, enkä ainoastaan öisin kuin kukaan ei näe. Ja vielä parempi, jos urheiluun tarkoitetuista silmälaseista tulisi varteenotettavat kakkoslasit arkipukeutumisen viimeistelijänä.

Saa nähdä millä aikataululla silmälasit on mahdollista uusia. Onneksi näyttää siltä, että optikolla jos toisella on tällä hetkellä varteenotettavia tarjouksia.

Mua kiinnostaisi kuulla millaisilla laseilla sinä juokset. Onko sinulla silmälaseja tuplana tai peräti triplana?

Ihan näin virtaviivaisia ja sporttisia juoksulaseja en ole etsimässä. 
Listani hyvien juoksulasien ominaisuuksista on kuitenkin melko lyhyt: kevyet, pysyvät hyvin paikoillaan pompuissakin, hiki ei pakkaudu silmälasien ja poskipäiden väliin, ne eivät huurru hetkessä sekä näytän niissä hyvältä tai vähintäänkin mukiinmenevältä. 


Kuva napattu Nike Vision -sivuilta

2 kommenttia

 1. Juoksen samoilla laseilla kuin joita muutenkin käytän. Harvoin kaipaa mitään muuta mutta tiistain vesijuoksulenkillä niin kävi, lasit olivat sakeassa huurussa koko ajan. Joko pidin laseja päässä enkä nähnyt mitään, otin ne pois päästä enkä nähnyt mitään tai sitten kuivasin huurretta pois taskussa olleella paperinpalalla minuutin tai parin välein. Aika hankalaa.

  Muistaakseni Helsingissä on useampikin urheilulaseihin erikoistunut optikkoliike, niistä luulisi löytyvän melkoisesti valikoimaa ja osaamista.

  Olen muuten miettinyt hallimaratonin taktiikkaa jonkun verran. Vauhdissa taktiikkana on roikkua sun vauhdissasi mahdollisimman pitkään, tankkaamisessa olen miettinyt juomista 10 kierroksen tai 30 minuutin välein ja geelien ja ruuan mussuttamista 20 kierroksen tai tunnin välein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mika mulla meni kaffet väärään kurkkuun lukiessani taktiikastasi. Hahaa, veikkaan, että homma kääntyy päälaelleen. Lopulta mä pidän sua kiinni paitasi helmasta ja huudan minkä enää hiipuvilla voimillani jaksan: "Odota mua! Älä menen niin kovaa!" Kovasta luottamuksesta saat pojot ja mä lisäbuustia (nimim. tänä vuonna juossut 13 kilsaa).

   Tankkasin Kirkkonummella kahden kilsan välein vettä, PowerBarin PowergelShotin ja pari suolakurkkulieroa. Se toimi tosi hyvin. Onkohan siellä suolakurkkua vai pitääkö ottaa omat mukaan? Nuo shotitkin pitäisi vielä jostain taikoa. En löydä niitä ainakaan Helsingin keskustasta.

   Huuru on tosissaan kiusallista. Kai siihen löytyy jokin optikoiden poppakonsti. Pitänee kysäistä huomenna näöntarkastuksessa.

   Poista