Tälläkö reseptillä 3,5 tunnin alitus maratonilla?

Kuluneen vuoden aikana musta, ikuisesta fiilisjuoksijasta on kuoriutunut tavoitteellinen treenaaja. Kilpailuviettikin on tullut kaivettua naftaliinista esiin. Maratonennätykseeni tarvittiin entistä enemmän juoksukilometrejä ja vaihtelevia juoksutreenejä, säännöllisyydestä puhumattakaan. Ilman valmentajani Pasi Päällysahon ohjausta ja hänen tehokasta maratontestiään en olisi pystynyt liki puolen tunnin aikaparannukseen.

Tavoitteenani on juosta ensi kesänä maraton alle kolmen ja puolen tunnin. Olen monta monituista kertaa miettinyt, onko musta siihen. Päätin, että on.

Pääsin testaamaan Zero Pointin Arctic-talvijuoksutrikoita. Mut valittiin tuotetestaajaksi Intersport club-sivuilla olevan testaajahaun kautta. (Hae sinäkin!) Itse testaus ja arvion kirjoittaminen oli hauskaa puuhaa. Mutta kuvattavana olo... Mun pitää harjoitella sitä vielä paljon. Pääset tästä kirjoittamaani arvosteluun. 

Luotan, että Pasin nousujohteisella harjoitusohjelmalla syntyy tulosta. Mutta riittääkö mussa ytyä tarpeeksi? Tällaisenaan kroppani tulee kestämään vain rajallisesti kilometrilisäyksiä. Jotain on siis tehtävä toisin, jotta jalkani kestäisivät paremmin vauhdikkaamman juoksun iskutusta ja saisin koko kroppani tukemaan juoksua.

Päätimme nostaa Pasin kanssa jokerina pöytään juoksua tukevan voimaharjoittelun. Josko se avittaisi 12 minuutin viilaamisessa pois maratonenkastani?

Ensimmäistä kertaa elämässäni juoksen säännöllisesti myös talvikuukaudet ja käyn salilla rääkkäämässä lihaksiani ohjelman mukaisesti. Tulevan juoksukauden pohjat tehdään siis kuluvan talven aikana.

Ilokseni EVO Fitness lähti tähän projektiin mukaan, joten näin yöjuoksijana treenit eivät jää väliin nihkeiden aukioloaikojen tai varattujen juoksumattojen takia. Ja sään salliessa käyn taas kouluamassa tutut rantareitit lähimaastossa.


On syynsä, miksi en viljele kuviani blogissani. Pitäisiköhän mun erikoistua tällaisiin päättömiin otoksiin?

Pitkikset onnistuvat myös juoksumatolla:
su 11.12. kevyt pitkä  | 17,8 km | 1:56:00 | 6:30 min/km

14 kommenttia

 1. Hyviä kuviahan noi on! 😄 Tsemppiä projektiin! Hurja tavoite, mutta jos samaan malliin jatkat niin eiköhän se tule saavutettua! 😊 Millonkohan musta olisi taas (tosi) tavoitteelliseen treenaamiseen? Huh..nostan hattua sulle! Ilo seurata sun projektia! ❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Karkki :) Olen katsonut ihaillen sun kuviasi. Olet ihanan luonnollinen niissä. Ehkä harjoittelu tekisi mustakin mestarin?

   Sulla on tosi mahtava kausi takana. Mieletöntä, että olet saanut itsesi taas tuollaiseen juoksukuntoon pikkulapsiarjessa. Voin vain nostaa hattua!

   Poista
 2. Wau. Olen varma, että tavoitteesi saavutat, tuo viime kesän rupeamasi oli niin vakuuttavan hienoa seurattavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Jonna, että mulla on tsemppareita :) Mietin, josko itselleni näin kovien tavoitteiden julkaiseminen somessa on järjetöntä, mutta ajattelin ottaa sen lisäbuustina treenaukseen. Koskaanhan ei tiedä mitä juoksukausi tuo tullessaan, mutta kova hinku on tuon 3,5 tunnin alitukseen.

   Poista
  2. Julkaisu ei ole järjetöntä, täältä saat sekä jaettua iloa hyviin päiviin että tsemppiä ja tukea huonoihin päiviin :) Saatat myös toimia esimerkkinä joillekin, että kannattaa olla tavoitteita ja uskaltaa kulkea niitä kohti.

   Poista
  3. Henna muistelen kommenttiasi, kun alkaa usko kadota omiin kykyihini <3 Somessa saatu kannustus on pitänyt mut hyvässä kunnossa kahden viime vuoden aikana :)

   Poista
 3. Mahtavaa!! Seuraan projektia innolla. Mukavasti menee tavoitteet yksiin, kun minäkin tavoittelen maratontuloksen parantamista harjoittelun muutoksilla. Tosin ihan tuohon aikaan en pysty, sen lupaan! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä taas seuraan innolla sun maratonprojektiasi! Mulla tosiaan auttoi tuo harjoittelun muutos. Ja mikä tärkeintä, aloin pikkuhiljaa uskoa siihen, että ihan oikeasti pystyn juoksemaan maran lähempänä viitosen keskivauhtia kuin viiden ja puolen.

   Poista
 4. WOW! 3:30 är också min dröm, men det får vänta ännu ett tag... Klarar du det ska jag också anlita Pasi �� Du är hujsig, du!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! Jag måste berätta för Pasi the Miracle maker att nu har vi inget annat alternativ än pressa tiden under 3:30 timmar ;)

   Poista
 5. Erittäin mielenkiintoista ja inspiroivaa! Kerrotko tarkemmin reseptiäsi? Itseäkin alkoi kiinnostamaan. Nimim. enkat tauluun ensi vuonna?? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, että sullakin enkan kiilto silmissä, Satu :) Uskallatko paljastaa vielä tavoitettasi?

   Punttitreenistä voisin tehdä oman postauksensa. Siinä tosiaan keskitytään vain ja ainoastaan olennaiseen juoksun kannalta.

   Emme ole vielä tarkemmin keskustelleet Pasin kanssa tarkoista tuntimääristä lenkkipolulla, mutta arvioin sen nousevan viimekesäisestä. Silloin juoksin noin 60 kilometriä viikossa (joka kolmas viikko kevennetty, noin 2/3 normiviikosta). Treeniviikkoon mahtui viisi lenkkiä: kevyt, reipas, palauttava, vetoharjoitus ja pitkä kevyt.

   Ohjelma tullee olemaan tällä kertaa kaksi viikkoa pidempi kuin aiemmin, sillä viime kesänä emme saaneet mahdutettua kalenteriin 14 viikon pituista pätkää. Kaksi lisäviikkoa olisi voinut olla silloinkin paseli lisä. 14 viikkoa pidempää rykäystä tuskin tarvitaan jos ja kun pohjatyö on tehty talven aikana.

   Poista
  2. Kuulostaa hyvältä, ja punttitreenistä voisit tosiaan tehdä oman postauksen. :)
   Mutta joo, enkan kiilto ainakin puolimaratonilla. :) en ole vielä sen tarkemmin suunnitellut muuta. Mutta puolimaratavoite olis 1:40 . :)

   Poista
  3. 1:40 on kova aika :) Mulla se on vielä haaveissa, puolikkaat kun ei oikein ole mua varten ennätysmielessä.

   Poista