Usean urheilupäiväkirjan loukossa


Treenilokini on ollut jo vuosia levällään useammassa eri ohjelmassa. En saisi itkupotkuraivareita, vaikka treenini katoaisivat bittiavaruuteen, mutta päästäisin varmasti pitkiksen mittaisen pettymyksen huokaisun. Periaatteessahan tosi vanhoilla lenkeillä ei ole kuin nostalgia-arvoa, mutta tavoitteellisen treenauksen aikaiseen juoksudataan haluaisin kyllä palata uudemmankin kerran.

Endomondo

Älypuhelimen käyttöönotto toi mukanaan Endomondon vuonna 2011. Se laski puolestani lenkin pituuden niin kilometreissä kuin minuuteissakin. Enää mun ei tarvinnut mittailla kartalta juostuja kilsoja tai muistella tarkkaa lähtöaikaa. Endomondossa oli muutakin hyvää. Mieheni pystyi tarkistamaan omalta koneeltaan (käyttämilläni tunnareilla), missä kohtaa olin tulossa kotia kohti. Iltapalan ajoitus oli aina kohdillaan ja tee höyryävän kuumaa, oli lenkkini kuinka pitkä tahansa.


MyAsics

Käytin pitkään MyAsicsin harjoitusohjelmaa juoksujeni suunnittelemiseen ja kopioin sinne Endomondosta ja myöhemmin sykemittareideni tiedoista suurimman osan lenkeistäni. Tajusin viime syksynä muka-niin-järjestelmällisen juoksupäiväkirjani haavoittuvuuden, kun huomasin My Asicsin siirtyneen Runkeeperin suojiin (tai tosin päin). Kaikki sinne merkitsemäni juoksut on näköjään heitetty roskikseen uudistuksen myötä. Tässä vaiheessa tajusin, että mun olisi nähtävä hieman vaivaa, jos haluaisin kaiken löytyvän samasta osoitteesta. Ja sitähän mä haluan.


Garmin Connect

Garminin juoksupäiväkirjan nettiversion ulkoasu ei ole koskaan miellyttänyt mua. Sillä ei ole tosin juurikaan merkitystä, sillä sinne talletettu data on layoutia tärkeämpää. Jossain vaiheessa paritin Endomondon ja Garmin Connectin toisiinsa Tapiriikilla, jotta treenitiedoistani olisi varmuuden vuoksi toinenkin tallenne MyAsicsin lisäksi.


OnTrail 

Olen kirjannut epäsäännöllisesti treenejäni OnTrailiin kesästä 2016 lähtien. Se on mitä mainioin juoksupäiväkirja, sillä sieltä löytyy niin fiilikset kuin hakusanoilla erilaiset treenitkin. Kuukausia ja vuosia on helppo tarkastella yhdellä silmäyksellä. Mutta kylläpä vaan, tämänkin käytössä on heikko lenkki, nimittäin minä itse. Unohdan merkitä treenini sitä mukaa kun niitä tulee. En sitten haluakaan tunkea niitä eetteriin jälkikäteen pariakymmentä treeniä kerralla, sillä lenkkini tukkivat muiden feedin, tai siltä se ainakin vaikuttaa. Tälläkin hetkellä merkintätauko sen kun näkyy pitenevän.

Movescount

Siirryin Suunnon käyttäjäksi Garminini hajottua heinäkuussa 2016. Suunnon harjoituspäiväkirja miellyttää silmääni ja sain nettiversiosta kätevästi kaiken tarvitsemani nopeasti esiin. Käyttäisin Suuntoa ja sovellusta varmaan yhä vielä tälläkin hetkellä, mutta suivaantumiseni sykevöihin (neljä vuoden sisään) sai mut siirtymään takaisin Garmin-leiriin.


Takaisin Garminiin

Otin uuden sykemittarin myötä käyttööni Garmin Connectin kännykkäsovelluksen. Se on helppokäyttöinen ja sieltä löytyy sellaisiakin ominaisuuksia, joita en osaisi toivoa, mutta jotka on hauska olla olemassa. Piku hiljaa mua on kuitenkin alkanut keljuttaa, etteivät Pasi Päällysahon valmennuksessa juoksemani lenkit ole samassa pakassa uusien kanssa. Eri juoksupäiväkirjojen välillä hyppeleminen ei ole kaikista optimaalisinta ajankäyttöä, eikä siitä sillisalaatista oikein saa järkevää kokonaiskuvaa.

RunGap

Huomasin, ettei Suunnosta lenkkien siirtäminen Garminiin ollutkaan aivan yksinkertaista. Onnekseni löysin ilmaisen RunGap-sovelluksen, joka hoiti homman puolestani. Tai siis datan kerääminen eri ohjelmista RunGapiin on ilmaista, mutta kolmen kuukauden tukimaksulla (hieman alle 4 €) sain siirrettyä halaumani treenit Garmin Connectiin. Vastaavia siirtoapulaisia löydät tästä linkistä. Nyt mulla on todellinen aarreaitta kännykässäni, kilometri toisensa perään vuodesta 2011 eiliseen saakka.


Olen viettänyt yhden illan menneiden juoksujeni parissa. Yllättävän hyvin muistan joistain vanhoista lenkeistä, varsinkin jos olen kirjannut muistiin juostessani heränneitä ajatuksiani tänne blogini puolelle. Useista juoksuista mulla ei ole sen enempää kättä pidempää, kuin ainostaan reitti, lähtöaika, matka ja aika. Sykkeitäkin on mukana vasta viime vuosilta. Olen juossut suurimman osan lenkeistäni klo 20 jälkeen ja karttakuvista päätellen olen siirtynyt usean vuoden Töölönlahden tahkoamisen jälkeen kiertämään Kaivopuistoa.

Näillä nippelitiedoillahan en periaatteessa tee sen kummempaa, mutta silti olen tyytyväinen, että nuokin pienet yksityiskohdat ovat tallentuneet edes jonnekin. Paikkaan, jonne mulla on edelleenkin pääsy. Sehän on päiväkirjan yksi tärkeimmistä ominaisuuksista, se lisäksi, että kaikki on yksissä kansissa. 

1 kommentti

  1. Hankin kaverin vinkistä sykevyön hajottua Polarin käsivarteen laitettavan sykesensotin. Hyvin toimii Suunnon kellon kanssa ja sain pitää Movescountin :)

    VastaaPoista