Kuinka monta maratonia voi juosta vuodessa?

Voitokkaalla Vantaan maratonviestitiimillämme on yhteiset tavoitteet tulevalle vuodelle. Juoksemme niin paljon kuin mahdollista. Erojakin on, sillä osa juoksee laatua, osa määrää. Yksi meistä juoksi jo vuoden ensimmäisen maratoninsa, itse arvon vielä mitä teen.

Maraton on ollut mulle aina ensisijaisesti vuosittainen kuntotesti. Tai niin se oli ensimmäiset vuodet. Vuonna 2011 alkoi mietityttää, miksi ihmeessä vuoden juoksukohokohdan pitää olla juoksukauden alussa pahimpaan siitepölyaikaan. Koskapa nälkä kasvoi juostessa, toinen maraton piti saada mahdutettua vuosikalenteriin. Sittemmin olen juossut ennätysvuosina kolme kokopitkää.


Loppiainen sujui mukavasti Liikuntamyllyssä. Maratonviestijoukkueestamme pääsi kolme paikan päälle. Kuvassa juokseva Pauliina oli Pasin testattavana ja me Kukkiksen kanssa juoksimme 10, 5 kilometriä lapsukaistemme puuhastellessa liikuntahallissa omiaan.

Alunperin mun oli tarkoitus juosta vuonna 2016 neljästä viiteen maratonia. Kroppa olisi kestänyt varmasti kuusikin 4+ tunnin vauhdilla juostua kokopitkää. Musta tuntuu siltä, että jokainen maltilla juoksemani maraton on luonut pohjaa seuraavalle jos vain olen antanut kropalleni tarpeeksi aikaa palautua jälkeenpäin.

Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat kesken kauden aloittaessani sattuman kautta tavoitteellisen treenauksen. Sen jälkeen maratonvuoteen ei mahtunut kahden fiilismaratonin jälkeen kuin vain yksi rypistys ennätyksenkiilto silmissä.

Olen miettinyt tämän vuoden kisakalenteria kuumeisesti. Kuinka monta maratonia siihen on mahdollista mahduttaa, jos haluan parantaa maraton maratonilta ennnätystäni, tai ainakin yrittää sitä?

Lux Helsinki kuuluu aina alkuvuoden huipputapahtumiin. Tällä kertaa ei ollut mitään järkeä juosta kohteita läpi, sillä katsojia oli pakkautunut pienelle alueelle niin paljon, ettei juoksusta olisi tullut mitään. 

Viikkoja on vuodessa rajallisesti. Jos maratonrypistys kestää 14 viikon verran ja maratonilta haluaa palautua kunnolla ennen kuin aloittaa seuraavan tiukan treenijakson, yhteen maratoniin menee kaltaisellani kuntomaratoonarilla noin 20-22 viikkoa. Juoksukalenteriin voi siis mahduttaa kaksi vakavissaan juostua maratonia. Höntsämaratonin voisi mahdollisesti mahduttaa loppuvuoteen, jos sellaisia olisi tarjolla lumettomissa olosuhteissa.

Kohta alkaa tulla kiire ensimmäisen maratonin ajan ja paikan päättämisessä. Kuinkakohan monta maratonia joukkuekaverini on juossut jo siinä vaiheessa, kun itse saan vasta päätettyä missä ja milloin hätyyttelen seuraavaa ennätystäni?


To 6.1. jutustelua ja juoksua | 10,5 km | 57:22 | 5:27 min/km

6 kommenttia

 1. Vastaus viimeiseen kysymykseen: 8.

  :-D

  Ootte te kovia, koko nelikko. Jutustelua 5:27 min/km vauhdissa, jäis nykyisellä kunnolla tekemättä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä ei ihan kahdeksaa, mutta melkein ;) Ensimmäinen enkkayritys osuu varmaan huhtikuulle.

   Poista
 2. Nina ❤️ Oot niin mahtava! Ja ihana että ollaan kaikki ihan juoksussa, vaikka tosiaan ihan eri tavoitteilla :) mä oon niiiiiiiiin lapanen etten jaksa repiä enkkoja tänä vuonna vaan hulluttelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja-kulta sä heität lonkalta ja fiiliksellä saman (tai paremman) maratonajan kuin mä verenmaku suussa ;)

   Musta on mahtavaa, että olemme kaikki erilaisia juoksijoita ja silti niin samanlaisia. Meillä on hauskaa yhdessä livenä ja virtuaalisesti ja joukkueena olemme killereitä. Onneksi juoksu on tuonut mukanaan ihania, rakkaita uusia ystäviä <3

   Poista
 3. Sun edellistä maratoniin valmistumistasi oli kiva seurata ja juoksitkin hienosti.Itse en kykenisi kuin yhteen maratoniin vuodessa.=) Yhden olen elämässäni juossut, ja en tiedä kuinka pitkään se pysyy ainoana. Juokset niin monta kuin hyvältä tuntuu. Valitset ensin yhden sitten lisäävai miten se menee? Onko ajatuksissasi juosta ulkomailla tänä vuonna joku kisa? Juoksetko muita kisoja kuin maratoneja? Tsemppiä harjoitteluun! =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekisi hirmuisesti mieli juosta ulkomailla. Ehkä vaakakuppi kääntyy taas Tallinnan suuntaan. Reitti on nopea, maraton on hyvin järjestetty, ajankohta passeli ja matkat ovat kohtuuhintaiset. Ehkä tällä kertaa voisi ottaa lapset mukaan, samaan tapaan kuin 2011 ja 2012. Vaikka olihan se aikamoista luksusta, kun ei tarvinnut olla keskellä lapsiperhehärdelliä maratonia edeltävänä iltana ja aamuna.

   Varmasti juoksen maratonia lyhempiäkin. Midnight Run on aikalailla must. Länsiväyläjuoksu olisi ollut kiva testata, mutta pahimpana katupölyaikana se ei ole parhaita mahdollisia paikkoja juosta. HHM, HCR...?? Varmasti kalenterin kirjainlyhenteet napsahtavat paikoilleen, kunhan saan ensin päätettyä missä juoksen kauden ensimmäisen maratonin. Kello tikittää uhkaavan nopeasti. Päätösten aika alkaisi jo olla.

   Poista