Uuden maratonohjelman ensimmäisen päivän fiilikset

Nyt se sitten viimein alkaa. Säännöllisen epäsäännöllinen juoksu vaihtuu sykkeiden seurantaan ja maratonohjelman tavaamiseen. Ai, että olen odottanut tätä hetkeä!

Juoksukuntoni oli paljon parempi aloittaessani maratonprojektin Pasin kanssa viime kesänä kuin mitä se on nyt. Kilometrejä ei ollut kertynyt juuri sen enempää edellisiltä kuukausilta kuin nytkään, mutta takana oli alkuvuodelta pari maratonia ja puolimaratonia. Olo on kuitenkin luottavainen. Ensimmäiset kolme viikkoa muistuttelen mieleeni ja varsinkin kropalleni, mitä tavoitteellinen treenaus onkaan. Sitten alkaakin se hiostuttavampi vaihe.

Pääsen kolmiviikkoisen harjoittelujakson päätteeksi taas testattavaksi. Silloin viimeistään selviää mistä lähtökohdista lähden tällä kertaa metsästämään entistä parempaa maratonaikaa toukokuussa. Kovimmat paukut keskitämme syksyn maralle. Silloin tavoitteena on kolmen ja puolen tunnin alitus.

Tällä hetkellä maratonohjelman yläkulmaan on kirjattu pari viikkoa ennen Tallinnan maratonia testatut sykerajat ja vauhdit. Senhetkisellä kunnolla pääsin maaliin ajassa 3:41:27. Näihin on vielä matkaa:

peruskestävyysalue ~6:22 min/km - 5:22 min/km
tunnin turhat / muukkoszone (= mukavuusalue) 5:22 min/km-5:11 min/km
vauhtikestävyysalue ~5:11 min/km- 4:43 min/km

reipas (kynnys) ~4:59 min/km
kova (kynnys) ~4:43 min/km

Viimevuotisen maratonprojektin alussa maratonennusteeksi asetettiin 3:57:24 testitulosten perusteella:

peruskestävyysalue ~6:55 min/km - 5:55 min/km
tunnin turhat / muukkoszone 5:55 min/km-5:43 min/km
vauhtikestävyysalue ~5:43 min/km-5:10 min/km

reipas (kynnys) ~5:31 min/km
kova (kynnys) ~5:10 min/km

Tällä hetkellä toki viimevuotiset aloituslukematkin tuntuvat hieman utopistisilta. Olenkohan realisti vai pessimisti? Se selviää muutaman viikon kuluttua.


Pääkallokelit ovat täällä taas! Lähipuiston lumipeitteen alla on peilikirkas jää. Menen siis suosiolla juoksemaan ohjelman mukaisen ensimmäisen 8 kilometrin lenkin juoksumatolle.

6 kommenttia

 1. Onnea matkaan! Mielenkiinnolla seuraan projektiasi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Henna <3 Tästä tulee jännittävää. Vaikka tiedän mitä tuleman pitää, silti taas ainutlaatuinen treenivuosi edessä.

   Poista
 2. Heha heja! Det skall bli inressant att följa med. Jag har också ett program av Pasi. Mitt problem är att jag haft så mycket jobb nu att jag bara inte klarat av/orkat följa det. Men jag ger inte upp ännu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätt kiva att du har börjat att träna med Pasi. Hoppas att du ska hitta balansen mellan jobb och springande. Jag vet att det inte är lätt...

   Jag följer också din blogg :) Jag lovar att börja kommentera ;)

   Poista
 3. Mahtavaa!! :) Kiva päästä "mukaan", kirjoitahan taas harjoittelusta ahkerasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan treenata kovaa ja päivitellä ahkerasti. Ja tervetuloa kyytiin mukaan!

   Poista