Semmeltisdag *)

Laskiaistiistai on Ruotsissa laskiaispullajuhla vailla vertaa. Vaikuttaa siltä, että ruotsalaiset ottavat muutenkin perinteensä suuremmalla vakavuudella kuin me suomalaiset. Systerini kotikaupungin parhaasta konditoriasta saa laskiaisena hädin tuskin muuta kuin täytettyjä pullia eri muodoissaan. No, eipä asiakkaat tiistain kunniaksi muuta juuri kyselekään.

Konditorian jonossa on laskiaistiistaina avaamisesta sulkemishetkeen asti jatkuvasti vähintään 20 asiakasta. Ostokset kuitenkin hoituivat käydessäni joutuisasti, sillä myyntiartikkeleita oli enää vain kaksi. Hillotäytteiset herkut oli myyty jo ennen yhtä lopuun. Riitti, että sanoi kuinka monta halusi, ja lisäsi perään tack. Huomasin, ettei hymyäkään välttämättä kaivattu. Omissa ostoksissani haastetaso oli vieläkin pienempi, sillä olisi riittänyt, että olisin osoittanut minkä laskiaispullakranssin halusin vitriinistä: "Den här semmelkranssen, tack."

Ensimmäisen kerran laskiaispullakranssia ostaessani olin pettynyt, sillä mielikuvani siitä oli aivan jotain muuta kuin se todellisuudessa on. Näin sieluni silmillä pullakranssin, jossa oli yhteen kohonneita pullia vieri vieressä renkaan muodossa. Maku päihittää kuitenkin muotoseikat. Mantelimassan, kerman ja pullan harmonia kutkuttaa yhä makuhermojani.

Ruotsalainen laskiaispullakranssi on nyt osa omaa laskiaisperinnettäni. Siinä on tarpeeksi syytä suunnata talvilomalla nenä länttä kohden.

*) tämä on puhtaasti tee itse -ruotsia 


Tästä sai kaksi lapsiperhettä vatsansa täyteen laskiaispullaa koko vuoden edestä.

Allt om Mat -lehden sivuilta löytyy mielikuvieni kranssi. Klikkaa tästä.

Ei kommentteja