Levinnyt päkiä ja vaivaisenluut keski-ikäisen juoksijan vaivana

Hihkuin riemusta, kun raskauksien jälkeen jalat vaikuttivat olevan samankokoiset kuin aiemminkin. Pelottelut jalan leviämisestä olivat olleet siis olleet turhia. Keski-ikä on kuitenkin hiipinyt salakavalasti myös jalkoihini. Riemu oli ennenaikaista.

Havaitsin noin vuosi sitten kenkien kiristävän. Teini-iässä liian kireistä jalkapallokengistä riesakseni saamani vaivaisenluut alkoivat vääntyä entisestään. Vanhan vaivan lisäksi sain heinäkuussa vasempaan päkiääni ikävän kipupisteen luottolenkkareistani.

Kipupiste ei ole häirinnyt jokapäiväistä elämääni eikä juoksua juurikaan. Syyskuussa pitämäni juoksutauko ei muuttanut tilannetta suuntaan jos toiseen. Kävin kuitenkin vihdoin ja viimein näyttämässä jalkaani lääkärille, sillä kipualue laajeni jalkaterän rusahtaessa ikävästi pulkkamäessä.  Lääkärin mukaan kyseessä ei ole tyylipuhdas hermopinne, vaan päkiälle kohdistuu painetta, joka aiheuttaa osaltaan vaihtelevan asteista kipua. Oli syy mikä tahansa, vältän pitkiä seisoskeluja, sillä ne saavat vasemman jalkani huutamaan hoosisannaa.


Röntegenkuvissa ei näkynyt hius- eikä rasitusmurtumia. 

Hermopinne on ikäisilleni naisille melko yleinen vaiva. Jos olisin ylipainoinen, painon lasku saattaisi ratkaista ongelman. Tai jos luopuisin korkokenkien käytöstä. Niitä mulla ei tosin ole tainnut olla elämäni aikana jalassa kuin parisenkymmentä kertaa, joten sitäkään lääkettä en voi tähän käyttää. Sen sijaan mun pitää laittaa kenkäkaappini uusiksi, sillä kengän lestissä tulee olla leveyttä enemmän kuin aikaisemmin.

Ensiavuksi sain mieheltäni vähälle käytölle jääneitä Campereita ja Clarkseja. Varpaille jää hieman liikaa tilaa kenkien päähän ja ne ovat aika... miehekkäitä, mutta haitanneeko tuo, jos kengät auttavat ikävän paineen karkoittamisessa. Onnekseni muutamat ahkerassa käytössä olleet lenkkarini sopivat edelleenkin. Itse asiassa jalat myhäilevät päästessään niihin.


Asics Cumulus 17:n pohjarakennetta on muutettu edellisestä versiosta. Erityisesti päkiän alla on uudenlainen koostumus. Se yhdistettynä joustamattomaan päälliseen saattoi alunperin aiheuttaa ongelman. Normaalisti vaihtelen lenkkareita lenkistä toiseen, mutta kesäisellä Ruotsin reissulla juoksin kaikki lenkit lyhyistä rykäyksistä hitaaseen pitkikseen Cumuluksilla. Ei olisi kannattanut. Onneksi jalkani rakastavat Saucony Triumpheja, jotka ovat olleet luottotossuni elokuun alusta lähtien. 

Röntgenkuvasta selvisi, että vaivasenluussani on 27 asteen vääntymä. Se tuntuu ja näyttää pahalta. Ehkä kotikonstein niihinkin saisi järjestystä. Tulen hankkimaan vaivasenluihin varvaserottelijat, jotta saisin irrotettua kasassa olevat varpaat toisistaan. Jos jollakulla on kokemuksia erilaisista erottelijoista, otan niitä mieluusti vastaan.

Yllätyksekseni lääkäri ei määrännyt juoksukieltoa. Olin henkisesti valmistautunut siihen. Jos entistäkin leveälestisemmät kengät, varvasjumppa ja varpaiden erottelu eivät kuitenkaan auta, olen valmis heittämään lenkkarit hetkeksi kaapin perukoille odottamaan kivuttomampia aikoja.

Peukut pystyyn, että saisin kotikonsteilla jalan iskukuntoon!

2 kommenttia

 1. Toivottavasti saat avun vaivaan kotikonsteilla, eikä tarvita juoksutaukoa tai "järeämpiä aseita". Itselläni on ollut vähän vastaavia vaivoja, sillä toisen jalan poikittaiskaari on madaltunut, mikä aiheuttaa hermopinteen kaltaisia oireita olematta kuitenkaan sitä. Minullakin siis oireet ovat päkiässä.

  Olen käynyt nyt muutaman kerran työfysioterapeutilla saamassa jumppa- ja muita ohjeita. Varvasjumppa on uskomattoman tehokasta! Jalkaterän pienet lihakset vahvistuvat ja samalla aiheenvaihdunta alueella tehostuu. Olen saanut paljon apua jo pienessä ajassa. Itse välttelin asiantuntijalle menoa juuri juoksukiellon pelossa, mutta ei sitä koskaan tullutkaan. Lisäksi fysioterapeutti on toiveikas, että kipuilut sadaan kokonaan pois. Saatan joutua käyttämään jonkinlaista tukipohjallista jatkossa, mutta siitä päätetään vasta hoitojakson päätyttyä. Seuraavalla hoitokerralla juoksuani kuvataan juoksumatolla, jos askelluksesta saataisiin jotain vihiä ongelmien syntyyn.

  Kiitos postauksesta, oli itsellekin ajankohtainen! Lisäksi täytyy vielä sanoa, että itselläkin 3 raskautta ovat varmaan tehneet tehtävänsä, vaikka jalan koko ei ole kasvanut eikä ylipainoakaa koskaan ollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hienoa, että saat työterveydenhuollon kautta noin hyvää hoitoa. Toivotaan tosiaan, että saamme molemmat kivun pois päiväjärjestyksestä. Järeämmät aseet kun tarkoittaa valitettavasti myös telakkaa pidemmäksi aikaa.

   Poista