Haaveiletko 4 tunnin alituksesta maratonilla?


Olin ajatellut juosta Helsinki Marathonin 25.8. juoksukauden pääkisana, ennätystä miltei veren maku suussa metsästäen. Reitin nähtyäni sain heittää ennätyshaaveen romukoppaan. En siksi, etteikö tuolla reitillä enkka olisi mahdollinen, vaan syynä on liian tutut maisemat. Tunnen Kaivarin rannassa jokaisen kiven ja kuopan. Tiedän, kuinka monta askelta mulla menee milläkin vauhdilla Olympiaterminaalin mäessä. Hengästyn jo vain muistellessani Hernesaaren pitkää suoraa. Mulla ei riitä sisua ohittaa tuttuja maamerkkejä neljä kertaa kisan aikana himpun verran alle viitosen keskarilla. Ennätykseni ei tule näkemään päivänvaloa Helsingissä.

Koskapa olen kuitenkin joka tapauksessa menossa Helsinki maratonille ja olen aikeissa treenata sinne tosissani, juoksulle on saatava toinen päätavoite. Päätin, että tavoitteenani on juosta 42 kilometriä keveästi rupatellen ja muita maaliin kannustaen. Ryhdymme juoksuystäväni, rakastettavan, hullun ultramaratoonari Katjan kanssa epävirallisiksi jäniksiksi, joiden mukana pääsee maaliin ajalla 3:59:xx. HHM:lla jänistäminen yhtenä virallisista pupuista oli mieletön kokemus. Haluan kokea saman, mutta maratonin mittaisella matkalla. En juokse itseäni varten, vaan auttaakseni muita. Työtä joudun kuitenkin tekemään saman verran, kuin ennätystä tavoitellessani.


Olin käynyt vasta muutaman kerran lenkillä tämä Garmin ranteessani, kun se antoi yllättäen tällaisen kilpailuennusteen. Mulla ei ole pienintäkään hajua mistä nämä ennusteet on napattu. Tämänhetkinen kunto ei tunnu näiden numeroiden mukaiselta. 

Neljän tunnin alitus on monen juoksijan pitkäaikainen haave. Mulla se oli tavoittamaton unelma 20 maratonin verran. Helsinki maratonilla on loistavia, luotettavia virallisia jäniksiä kisajärjestäjän puolesta. Olisin voinut ilmoittautua sinne jänistäjäksi, mutta haluan tehdä sen tätä kautta. Ai miksikö? Koska maratonin lisäksi sinne vievä tie on yhtä tärkeä. Haluamme olla myös siinä mukana, treenata yhdessä ja tutustua ennakkoon porukkaan, jonka kanssa kamppailemme yhdessä tiemme tavoiteajassa maaliin. Halkean onnesta jokaisesta, joka pääsee peesissämme toteuttamaan oman aikahaaveensa.

Emme ole juoksuvalmentajia, mutta juoksun iloa ja tsemppiä meillä on vaikka kuinka jaettavaksi. Meihin ja muihin 359-junaan tulijoihin on mahdollista tutustua jo ennakkoon juoksutreffeillämme, joita järjestän kymmenisen kappaletta ennen h-hetkeä. Treffeille ovat toki tervetulleita kaikki muutkin siitä riippumatta, tuleeko samaan kisaan vai ei. Jos asut muualla ja olet tulossa kesän mittaan käymään Helsingissä, pistä ihmeessä viestiä, niin voin tarvittaessa järjestää vaikka ylimääräisiä kimppajuoksuja.


Kuva napattu Helsinki Marathonin FB-sivuilta.

Ryhmärämämme ja projektimme nimi on Hoka 359. Numeroa nimessä ei tarvitse sen kummemmin avata, Hokan lähettiläänä nimi syntyi itsestään. Emme kuitenkaan harjoita Hoka-propagandaa lenkeillämme, vaan siellä saa kipittää millä tahansa lenkkareilla. Tärkeintä, että tuntuu hyvältä. Mutta tietty jos haluat kuulla käyttökokemuksistani, kerron mieluusti.

Sen verran Hoka on kuitenkin karkeloissa mukana, että Hokan tallipäällikö lupasi, että saan arpoa Hoka One One -lenkkarit useamman kerran juoksutreffeillä mukana olleiden kesken.
Tiedä vaikka just sun lenkkarikaappisi saisi mukavan täydennyksen kesän mittaan.
Olen totutellut muutaman lenkin verran Hoka Napaleihin. 
Meistä alkaa tulla pikku hiljaa tosi hyvät kaverit. 

Osa lenkeistä on kevyttä ja pitkää juoksua, osa taas kiivasrytmisempää, jossa hiki varmasti roiskuu. Tarkempi lenkkiaikataulu ja alustavat lenkkien sisällöt sekä FB-tapahtumat ilmestyvät ensi viikolla. Pistä kuitenkin jo nyt kalenteriin merkintä ensi keskiviikon 18.4. kohdalle. Starttaamme silloin lenkille klo 18:00 Senaatintorin portailta.

Hoka 359
ke 18.4. klo 18:00
tapaamispaikka: Senaatintorin portaat
kevyt 60-90 min (kyydistä voi hypätä kesken)

arvioitu vauhti: 6:40 min/km
-> Vauhti lyödään lukkoon paikan päällä, kun selviää keitä meitä on lenkillä mukana.

7 kommenttia

 1. Pöh, asun väärässä kaupungissa :( mukavia lenkkejä sinne!
  Katariina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katariina mihin kaupunkiin tulen juoksuttamaan sua?
   Oikein hyviä lenkkejä sinullekin <3

   Poista
  2. Porissa asun :)

   Poista
 2. Mahtava idea, asun kanssa väärässä kaupungissa projektin kannalta, ja toivottavasti sub4h olisi hoidettuna ennen Helsinkiä (tähtäin Riika 20.5). Tuntuu että Suomessa on vielä suhteellisen vähän erilaisia juoksutreeniporukoita (esim. isojen merkkien Running-clubit puuttucat vielä kokonaan), joten näitä lisää.
  -Antti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä Riian maratonille! Toivotaan, että saat sub4:n sieltä tuliaisiksi. Pidän sulle peukkuja :)

   Asicsilla ja Addulla on ainakin ollut yhteislenkkejä, mutta ne ovat hiipuneet tai muuttuneet toisen nimisiksi. Tiedä vaikka tästä tulisi alku Hokan säännöllisille yhteislenkeille

   Taidan olla jossain vaiheessa toukokuuta Turussa. Mähän voisin järkätä juoksutreffit vaikkapa siellä. Kaipaisin kyllä opasta, sillä ummikkohelsinkiläinen Turun lenkkipoluilla ei ole ehkä se kaikista turvallisin lenkin vetäjä...

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Niin meistäkin Katjan kanssa <3 Kun tulet käymään Helsingissä, pistäthän viestiä tulemaan.

   Poista