Lenkkariarvostelu: Hoka Carbon X -pikakiiturit


Kaupallinen yhteistyö @timetofly_suomi |  Carbon X -kuume iski heti, kun kuulin Hoka One Onen hiilikuitulevyuutuudesta. Alun perin mun ei olisi pitänyt saada tossuja testiin kuin vasta ensi keväänä, sillä näitä saatiin Suomeen vain pieni erä ja kiinnostuneita oli yli tarjonnan. Joskus joulu kuitenkin saapuu jo kesähelteillä, kuten mulla kävi Carboneiden kanssa.

Vaikka olenkin tottunut Hokien enemmän tai vähemmän keinua muistuttavaan pohjamuotoon, Carbon X:t yllättivät mut silti täysin. Tuntui siltä, kuin päkiän alla olisi ollut rulla, joka keinutti mua olohuoneen lattialla seistessäni. Ensimmäisellä lenkillä tunne oli edelleenkin vahvasti mukana, mutta jo seuraavalla kerralla, Paavo Nurmi Marathonilla, Carbon X:t tuntuivat normi-Hokilta. Arvatenkin Carbonit olivat muokkaantuneet jalkaani ja olin samalla löytänyt optimaallisimman juoksutavan niillä.

  Hyvä, että tuli otettua muutama kuva Carboneista ennen todellista kisakastetta. Nyt niitä koristaa Turun sataman ja Berliinin bulevardien kuralätäkköroiskeet. 

Näillä tossuilla on tarkoitus juosta vauhdikkaasti. Carbon X:t toimivat mulla loistavasti kantarullauksessa ja päkiöillä juostessa. Viikon nautinnollisille, rauhallisille pitkiksille valitsen suosiolla toiset lenkkarit jalkaani, sillä hitailla lenkeillä mulla tömähtää keskijalka maahan ja silloin X:n hienot ominaisuudet tuntuvat menevän hukkaan. Huomasin erityisesti Berliinin maratonin loppukilometreillä vauhdin hiipuessa, että mun oli mahdoton saada lenkkareista täysiä tehoja irti. Onneksi korjausliike oli helppo tehdä säätämällä vauhtia asteen verran nopeammaksi. Samalla tuntuma alustaan palasi ja ponnistusvaihe sai tutun tehonsa. Maaliinkin pääsin nopeammin.

Malta vielä hetkinen. Carbon X:ää on taas saatavissa Suomessa valikoiduissa kivijalkakaupoissa tammikuusta lähtien. 

Carbon X:n vaimennus on tuttua Hokaa. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä pehmeät kuin Cliftonit, mutta tuntuvat silti pehmeämmiltä kuin aiempi kisakenkäni Mach 2. Myös leveähkö lesti on mulle lenkkarivalinnassa avainasemassa. Carbon X:ssä on tarpeeksi tilaa varpaille. Ne asettuvat luonnolliseen asentoon, mutta silti tunne on mukavan pesämäinen. Ainakaan toistaiseksi ohut kangas ei ole antanut periksi vaivaisenluilleni.


Carbon X:t istuvat napakasti - kunhan ne on saanut ensin jalkaan. Ainakin mun on löysennettävä nauhoja kunnolla, jotta saan lenkkarit jalkaani. Takana oleva lenkki tulee tosi tarpeeseen, sillä sormeni on liian paksu kenkälusikaksi.

Syystäkin mua hymyilytti, sillä Hokan tallipäällikkö sai yllätettyä mut toden teolla. Kuvittelin, että saamassani kenkälaatikossa olisi mulle uudet Machit syksyn maratoneille. Tossun malli ja väri olivat kuitenkin aivan toista kuin mitä odottelin. 

Carbon X:n pohja on mukavan jäykkä, kiitos hiilikuitulevyn. Pohjassa ei ole erityistä extrapitoa, mutta silti tossut eivät lipsuneet märällä Midnight Runin asfaltilla. Jännitin myös vauhtivetoja kaatosateessa Eläintarhan urheilukentällä, mutta Hokat selvisivät siitä kunnialla. Samalla tuli testattua, kuinka nopeasti kevyt päällinen kuivuu. 

On kuitenkin eräs alusta, jota kartan näillä menopeleillä viimeiseen asti. En halua tietoisesti lyhentää kisakenkieni elinikää juoksemalla sepelin peittämällä asfaltilla tai hiekkapolulla, jolla on isommanpuoleisia hiekkahippuja. Kivien kaivaminen kengänpohjista kesken juoksun ei ole järin mukavaa ja kymmenien kilometrien iskutuksessa terävät hiekanjyväset porautuvat syvälle pehmeähköön pohjaan. 

Pohjat ensimmäisen lenkin jäljiltä. 6 kilsan testijuoksun jälkeen olikin hyvä juosta seuraavaksi Paavo Nurmi Marathon. 

Varsinkin tämän hintaluokan lenkkareilta toivon lukuisia juoksukilometrejä. Hokan Carbon X:t ovat olleet jalassani vasta noin 180 kilometrin verran, joten en osaa vielä arvioida kuinka monta kilometriä näillä on vielä edessä, ennen kuin on aika siirtää ne lenkkareiden vanhainkotiin. Joka tapauksessa toivon, ettei se päivä koita vielä pitkään aikaan, vaan saan rullailla näillä vielä useissa kisoissa ja vauhdikkailla lenkeillä.

* Hoka One Onen lähettiläänä saan lenkkareita testattavakseni joko ilmaiseksi tai omakustannehinnalla.*

Ei kommentteja