Kirja-arvostelu: Marathonista Ateenaan – Matka jonka halusin juosta


Olen äänikirjojen suurkuluttaja, mutta haluaisin antaa enemmän aikaani lukemiselle. Pöydälläni on jatkuvasti muutama keskeneräinen kirja odottamassa sopivaa hetkeä. Kun saan yhden loppuun, pinoon on jo ilmestynyt uusi sen tilalle. 


Kun tartuin kirjaan Marathonista Ateenaan, Helsinki oli vielä saderintaman keskiössä, eikä kesästä ollut tietoakaan. Linnottauduin sohvalle teekuppi kourassa ja ajattelin lukea kirjan yhdeltä istumalta. 


Vaikka kirja onkin melko ohut (144 sivua), sisältö vaati hieman enemmän, kuin niiden kahden muun samaan aikaan keskeneräisen kirjan ahmiminen.  Kirsikka Myllyrinteen kirja pääsi lukukertojen välillä hetkeksi lepäämään sohvapöydälle, ja annoin seuraavilla lenkeilläni tilaa ajatuksissani kertomuksen punaiselle langalle.Kirjailija Kirsikka Myllyrinne on tullut tutuksi juoksuharrastuksen myötä. Pyrimme kiertämään Töölönlahden yhdessä hänen käydessään Helsingissä lomailemassa. 


En yleensä kuuntele jo lukemaani kirjaa, mutta tämän kirjan kohdalla tein poikkeuksen. Halusin testata poikkeaako kuuntelukokemus kovastikin luetusta. Huomasin pian, että ne täydensivät toisiaan. 


Kaunis ja monipuolinen kieli puhkesi äänikirjassa kukkaan. Huomasin, että kiinnitin huomioita eri seikkoihin kuin lukukerralla. Lukiessani keskityin tieto-osuuteen, kuunnellessani kirjailija oli keskiössä. Kirjan ydin pysyi kuitenkin samana molemmissa: naisen ja juoksijan kasvukertomus, joka nivoutuu yhteen historian kanssa. Teeman ansiosta kirja antaa paljon myös niille, jotka eivät kaappaa hevillä lenkkareita jalkaansa. 


Arki ulkomailla on sielläkin juuri sitä, arkea. Pandemiarajoitusten myötä elämästä, ja erityisesti maratonille treenaamisesta tuli tavallistakin haasteellisempaa. Kyproksen kuumuus lisäsi vaikeuskerrointa. Kirja väläytti tunnelmia, tapahtumia ja tuntemuksia sekä matkalta maratonille, mutta myös lopullisesta määränpäästä, Ateenan maratonilta. Kirjanmerkki osui oikeaan: "Resan är målet"

 

Ennen tätä luku- ja kuuntelukokemusta Ateena ei ole kuulunut omaan maratonien haavekymmenikköön. Kirjan ansiosta mielessäni alkoi kuitenkin kyteä ajatus: tämähän voisi olla mullekin matka, jonka haluaisin juosta.


*Sain arvostelukappaleen Avain-kustantamolta veloituksetta.*

Ei kommentteja