Arvioitavana Suunto Ambit3 Run

Ranteessani on komeillut heinäkuusta lähtien Suunnon Ambit3 Run -juoksukello. Sain sen alun perin lainaksi maratonprojektini ajaksi, sillä käyttämäni Garmin Forerun 610 alkoi vanhuuttaan tökkiä pahasti. Tarvitsin luotettavan kellon saadakseni sykepohjaiseen harjoitteluun perustuvan maratonohjelman kunnialla maaliin. En lopulta palauttanut Ambitia, vaan jatkan sen kanssa hyvin alkanutta, nousujohteista juoksu-urakkaani.

En jaksa käydä manuaaleja läpi ennen käyttöönottoa *), mutta kello on looginen käyttää ilmankin. Suosittelen kuitenkin tutustumaan Suunnon sivuilta löytyviin Tutorial Tuesday -artikkeleihin. Niiden avulla sain kellon hienoudet käyttöön ja kykenen ymmärtämään Movescountista löytyvää dataa syvällisemmin. Kaltaiselleni kuntomaratoonarille PTE:t, suorituskyvyn tasot, kadenssit ja VO2:t eivät nimittäin noin vain avaudu pelkällä maalaisjärjellä.


Olen edelleenkin innostunut Movescountin grafiikasta ja sisällöstä.

Mun ei ole koskaan tarvinnut jännittää, onko akussa tarpeeksi puhtia tulevaan päivään, sillä kello on viettänyt nukkuessani aikaansa horrostilassa. Maratonmatkalle Tallinnaan lähtiessäni olisin voinut jättää laturin kotiin, sillä akku ei hyydy vuorokaudessa. Ei, vaikka juoksisi maratonin pidemmän kaavan kautta.

Ambit3 Runia on mahdollista saada kolmessa eri värissä. Pelkäsin aluksi, ettei valkoinen kello pysy käytössäni valkoisena, mutta pelko oli turha. Näytön muovi on pitänyt hyvin sävynsä ja silikonirannekkeesta saa helposti pyyhittyä fläkit pois. Ranneke tuntuu miellyttävältä ja sen ansiosta kello istuu hyvin ranteessa.

Urheilulliset kellot ovat olleet osa pukeutumistani jo vuosien ajan. Niinpä olen käyttänyt Suuntoakin myös vapaa-ajalla. Arkipukeutumiseen juoksukello ei ole pienimpiä mahdollisia, mutta toisaalta tarvitseeko sen ollakaan. Siroja kellojani käytän ainoastaan erityistilaisuuksissa. Niissä, joihin etsin korkkarit naftaliinista.
Suunnon pehmeä sykevyö ei ole kasvattanut vaikuttavaa arpikokoelmaani rintojeni alla. Vyö on pysynyt hyvin paikoillaan juoksurintsikoiden reunan alla, eikä siinä ole teräviä reunoja. Jo varhaisessa vaiheessa tekstiilivyön kumiosaan tuli epämiellyttävä tuoksu siitä huolimatta, että huuhtelin vyön jokaisen käytön jälkeen ja pesin sen säännöllisesti pesupussissa pesukoneessa (ilman neppareilla kiinnitettyä lähetinosaa tietty). Haju on pesukoneessa käynnin jälkeen vienompi, mutta silti se on olemassa. Tuoksu ei kuitenkaan tunge vaatteitteni läpi, joten enköhän kestä sitä siihen, kunnes sykevyö on aika vaihtaa uuteen.

Siirtyminen kosketusnäytöllisestä urheilukellosta Ambitiin ryki hieman alussa, mutta totuin pian painikkeisiin. Ainoastaan kierrospainikkeen käyttö on jäänyt väliin sen epäkäytännöllisen sijainnin vuoksi. Harmi, sillä manuaalinen kierroslaskuri olisi ollut muutamaan otteeseen hyvinkin hyödyllinen treeniapuri.


Suunto Ambit3 Run on mulla nimensä mukaisesti juoksukello. 
Muita urheilulajeja en juurikaan mittaa, kuten kuvasta huomaa. 

Aikaisemmasta sykemittaristani olen jäänyt kaipaamaan värinähälytystä, sillä se helpottaisi suuresti treeniohjelmassani annettujen sykerajojen seuraamista. Myös maratonilla ja muissa kisoissa värinähälytys olisi oiva apuri vauhdin pitämisessä sopivana. Värinän puuttuessa kellotaulua on tarkkailtava ahkerasti juoksun mittaan.

Olen räätälöinyt kellon näytön itselleni sopivaksi, jotta kesken juoksun ei tarvitse alkaa sählätä painikkeiden kanssa kellon vilkuilun lisäksi. Tosin unohdin ensimmäisellä kerralla synkronisoida Movescountissa räätälöimäni näytöt kelloon, joten tuijotin lenkillä juoksukellon näytöltä kaikkea muuta, kuin mitä oli tarkoitus.

Muutenkin kellon säännöllinen synkkaaminen kannattaa, sillä se nopeuttaa satelliittien löytymistä lenkille lähtiessä. Satelliitien takia en ole tosin joutunut vielä kertaakaan odottelemaan lenkille lähtöä. Ne löytyvät nopeammin, kuin niistän nenäni.


Movescountiin voi rekisteröityä käyttäjäksi, vaikkei olisikaan Suunnon kelloa. Käyttöohjeiden lisäksi artikkeleista löytyy mielenkiintoisia juttuja eri kaupunkien parhaista lenkkireiteistä. Muutenkin matkalle lähtiessä kannattaa käydä tsekkaamassa Movescountista matkakohteen lenkkimaastoja, jollei sitten tyydy hotellin juoksumattoon. Itse ainakin aion seuraavalla Tukholman reissulla testata muutaman Movescountiin tallennetun juoksureitin. Täytynee tosin sitä ennen sisäistää Suunnon navigointiohjeet siltä varalta, jos ja kun eksyn.

Suunto Ambit3 Run on ollut luotettava juoksukaveri. Siinä on kaikki ne ominaisuudet, joita kaipaan maratonharjoittelussani. Lisäksi myös sellaisia, joita en tiennyt tarvitsevani, mutta jotka ovat antaneet pikantin lisän treeneihini ja niiden seuraamiseen. Ambit3 Run ei ole Suunnon uusimpia malleja, joten alun perin 300 € maksaneen juoksukellon sykevyöllä voi saada 199-219 euroon riippuen väristä ja ostopaikasta. Ambit3 Run on hintansa väärti. Enemmänkin.

*) Jos jostain syystä ohjekirjaset kuitenkin kiinnostavat, tässä Ambit3 Sportin manuaali. 

Ei kommentteja