Testissä Shokz OpenRun ja OpenRun Pro -luujohdekuulokkeet




Olin opiskeluaikoina töissä baarimikkona, ja niiltä ajoilta mulla on muistona heikentynyt kuulo. Ei ihmekään, että kuuloaisti on ollut kovilla, sillä kommunikointi asiakkaiden kanssa käytiin huutamalla, ja ravintolan hajoamispisteessä olevaa äänentoistoa kompensoitiin järkyttävällä basson luukuttamisella. 

Lähtötilanne

Kuuntelen kuulokkeilla äänikirjoja niin kävellessäni kuin juostessakin. Etenkin vauhdikkaat lenkit ja kisat etenevät musiikin tahtiin. Haluan kuulla musiikin tai lukijan äänen lisäksi myös ympäristön äänet. Varsinkin kaupungissa ja vilkkaiden teiden varrella liikkuessani lisään kuin huomaamatta äänenvoimakkuutta, korvien hyvinvointia ajattelematta. 

Mulla on kuulokkeita joka lähtöön, niin korviin tungettavia nappikuulokkeita kuin sangallisiakin. Vaikka jälkimmäiset ovatkin kuuloystävällisemmät, ja käytän niitä enemmän, silti kuuloaistini tulevaisuus on alkanut mietityttää entistä enemmän. Tai oikeammin se, mitä voin tehdä tai olla tekemättä sen vuoksi.

Äänikirjoista ja musiikista luopuminen ei ole ratkaisu, sillä ne tuovat arkeeni kaivattua lisäsisältöä. Oikeastaan ainoat vaihtoehdot ovat äänen voimakkuuden säätäminen ja kuulokkeet, joita ei aseteta suoraan korvalle. 

Olen ollut jo pitkään kiinnostunut luujohdekuulokkeista, jotka johtavat äänen värähtelyt kallon ja leuan luita pitkin sisäkorvan simpukkaan. Viimein puolisen vuotta sitten ostin testimielessä Shokz OpenRun -luujohdekuulokkeet. Jo lyhyen käyttökokemuksen jälkeen annoin hyväksi havaitut kuulokkeet miehelleni ja ostin alennuksesta päivitetyn mallin, OpenRun Pron. 

Luujohdekuulokkeet eivät mykistä ympäröiviä ääniä


Olo oli hieman hassu, kun laitoin kuulokkeet ensimmäistä kertaa korvilleni, tai siis oikeammin niiden viereen. Vaikka kuulokkeet eivät tuki korvia muilta ääniltä, pystyn silti kuuntelemaan kirjaa keskeytyksettä jopa teinien kinastelun keskellä. Mikä parasta, en ole kuitenkaan "kuuro", vaan tavallaan läsnä, helposti saavutettavissa oleva keskustelukumppani ja vastausautomaatti: "Mamma missä se ja se on?"

Liikenteen melu peittää näillä kuulokkeilla alleen puheen ja musiikin, sillä ympäröivät äänet pääsevät esteettä korvaan. Shokzeihin on myös asetettu maksimiäänenvoimakkuus. Painan stoppia siksi hetkeksi, kun metakka on kovimmillaan. Tästä on tullut jo automaattinen rutiini lenkeilläni. 

Helppokäyttöiset ja loogiset luurit


Kun Shokzit on kerran yhdistänyt Bluetoothilla iPhoneen, se löytää jatkossa kuulokkeet automaattisesti päälle pistettäessä. Shokzin logiikka on helppo sisäistää, ja laitteen painikkeet ovat kätevästi käsillä sangan molemmin puolin. Kappaleen yli hyppääminen tuplaklikkauksella ja taaksepäin kelaaminen kolmoisnäpäytyksellä vaatii tosin hieman treenausta. 



Myös ulkoisesti OpenRunissa (musta) ja OpenRun Prossa (sininen) on hienoisia eroja. 

Äänenlaadussa ei palkintopallille


Luujohdekuulokkeilla musiikista ei saa kaikkea irti. Itseäni se ei sen kummemmin haittaa kuulokkeiden pääsasiallisesta käyttötarkoituksesta johtuen. OpenRun Prossa on paranneltu basso edelliseen versioon, OpenRuniin verrattuna, mutta samalla ne vuotavat ääntä. Ulkopuoliset ovat saattaneet kuulla musiikin rytmin, mutta keskustelukumppanini puhe ei kuulu ulkopuolisille.  

Pro-version sovelluksessa on mahdollista säätää niin musiikin, kuin puheen tasoa mieleisekseen. Myös kahteen laitteeseen yhdistäminen käy sovelluksen kautta. Itse yhdistän duunissa kuulokkeet sekä tietokoneeseen, että kännykkään. 

Kutinaa ja värinää


Luujohdekuulokkeet saattavat kutittaa poskea varsinkin puheluissa, joissa äänenvoimakkuus on korkea. Värähtely on ennemminkin Pro-version ominaisuus. Itseäni tämä ei haittaa, mutta mieheni hieman vieroksui sitä kokeillessaan kuulokkeitani. 

Molemmat Shokzit sopivat mainiosti Teams-maratoneihin, mutta ulkoilmassa valitsen siihen tuulelta suojaisan paikan. Kuulokkeilla on mahdollista hyppiä puhelusta toiseen, mutta en ole käyttänyt tätä ominaisuutta vielä kertaakaan. 

Sopivat sateessa juoksuun mutta eivät sängyssä löhöilyyn


Langattomat kuulokkeet ovat todella kevyet, eivätkä kiristä lainkaan. Näiden kahden version painoero on vain muutaman gramman luokkaa. 

Shokzit pysyvät hyvin paikoillaan juostessa, eivätkä hätkähdä roiskeista. OpenRunien eduksi sanottakoon, että niiden vedenkestävyys (IP67-suojaus) on parempi kuin OpenRun Pron (IP55). Tukholman maratonilla toki nekin kestivät rykimättä reitin varrelle ripotellut suihkut, sekä vettä valuvan lippalakin. 

Jos löhöilen sohvalla tai sängyssä kuulokkeet korvilla, tällöin mun pitää valita kuulokevalikoimistani jotain muuta kuin luujohdekuulokkeet. Sankaa voi säätää vain rajoitetusti takaraivolla ja niskassa, enkä halua testata menevätkö ne rikki painautuessaan tyynyyn tai nojatuolin selkään. 



Virallinen kuuloketelineeni

Akun kestossa eroja mallien välillä


Myös akun kestossa ja latausajassa on eroja mallien välillä. OpenRunilla saa kahden tunnin latauksella 8 tuntia käyttöaikaa, Prolla tunnin mittaisella latauksella kaksi tuntia enemmän. Molemmissa on pikalatausominaisuus, Prossa tehokkaampi. Noin 5-10 minuutin latauksella saan juostua puolentoista tunnin lenkin. Tämä on erittäin hyvä ominaisuus tällaiselle ex tempore -lenkkeilijälle. 

Oikeanlaisen pipon metsästys alkanut


Olen testannut kuulokkeita pyöräilykypärän kanssa, vaikken pyöräillessä kuuntelekaan muuta, kuin liikenteen ääniä. Nämä sopivat niin kypärän alle, kuin silmälasejakin käytettäessä.

En ole vielä löytänyt pipolaatikostani myssyä, joka toimisi täysin Shokzien kanssa, sillä sanka nostaa pipon reunaa korvilta. Ehkäpä siirryn pipokauden ajaksi takaisin sankakuulokkeisiin, joiden pakkaskestävyydestäkin olen varma. 


Hinta


Tällä hetkellä Shokz OpenRunit saa hieman alle 140 euron hintaan, OpenRun Prot ostaakseen pitää kaivaa kuvetta 50 lisäeuron verran. Jos en olisi saanut OpenRun Pro -kuulokkeita alennuksella, olisin ostanut perheeseemme toiset OpenRunit. 

Samassa hintakategoriassa löytyy myös äänentoistoltaan huomattavasti parempia juoksuun soveltuvia kuulokkeita. Jos haluat lenkeilläsi upean, täyteläisen äänimaailman, täydellisellä bassolla ja ilman taustamelua, kannattaa valita luurit jostain muualta, kuin Shokz-hyllyltä. 



Shokz OpenRun Pron mukana tuli säilytyskotelo, OpenRunin laatikosta löytyi säilytykseen pussukka. 

2 kommenttia

  1. Mulla on myös luujohdekuulokkeet Aeropex-mallia, silloin brändin nimi oli vielä Aftershokz. Oon tykännyt tosi paljon, pysyy mulla paremmin korvissa kuin yhdetkään napit ja äänenlaatu on riittävän hyvä musiikin fiilistelyyn lenkillä. Itselläni myös rutiiniksi muodostunut painaa pausea aina Kehä I:n ylittäessäni. :D

    VastaaPoista
  2. Itsellä on jotenkin herkät korvat, vähän kuin kuulo olisi liiankin herkkä. On arveluttanut korvaan laitettavien kuulokkeiden käyttö ja kaupungissa kadulla liikkuessa kuulokkeita en oikeastaan käytä. Antaa turvallisuuden tunnetta, kun kuulee ympäröivät äänet. En ollut koskaan ennen kuullut luujohdekuulokkeista. Aion perehtyä niihin nyt tarkemmin ja ehkä minustakin tulee kirjojen ja musiikin kuuntelija ulkoillessani. Täytyy katsoa minkä merkin ominaisuudet parhaiten tarpeeni täyttäisivät.
    Kiitos valaisevasta kirjoituksesta.

    VastaaPoista