Onko ok ostaa sika säkissä? Twilight Run 2023


Olen osallistunut jo muutamaan otteeseen Helsingin kesäyössä järjestettävään Twilight Runiin. Puolimaraton on päättynyt molemmilla kerroilla kahden miltei identtisen kierroksen jälkeen upottavalle Hietsun rantahietikolle. Viimeisten 100 metrin ajan päähäni on mahtunut vain ärräpäitä, sillä hiekka vie vauhdista viimeisetkin mehut. Tänä vuonna mulla pääsi kirosanat suustani jo tapahtumaa edeltävällä viikolla. 


HHM:llä tärkeänä tukenani ja turvanani juossut Kati oli tulossa myös Twilight Runille, mutta puolikkaan sijaan hänellä oli matkana tiukka kymppi. Onneksi ystäväni käväisi tutkailemassa kisareittiä ennakkoon, jotta saisi selvitettyä Taivallahden tietyön vaikutuksista reittilinjauksiin. Hän huomasi, että reittikartat oli laitettu täysin uusiksi:


... sehän juostaankin tänä vuonna viiden kilometrin lenkkinä. En tykkää... Onneksi itselle tulee vain se kaksi kierrosta, mutta te puolikkaan urakoijat juoksette neljä kertaa ja sitä ennen vielä edestakaisin sitä Hietaniemenkatua.


Onneksi Kati oli tajunnut tsekata reitin, sillä jos olisin kuullut asiasta vasta lähtöviivalla, tieto olisi saattanut romuttaa henkisen latauksen kisaan. Tosin vikat päivät ennen kisaa kuluivat pähkäillessä jättäisinkö sittenkin koko homman väliin. Osallistumisen siirto toiseen Runner´s High:n tapahtumaan ei ollut varteenotettava vaihtoehto, sillä osallistumismaksusta olisi hyvitetty ainoastaan Twilight Runiin maksamani summa. 


Ilmoittauduin kisaan hieman vajaa vuosi sitten, sillä pääsin hyödyntämään sekä early bird -hinnan että ylimääräisen alennuksen, joka oli vaihtoehtona mitalin kotiin postitukselle. En sijoittanut puolimaratoniin vajaata paria kymppiä enempää, mutta olisin jättänyt varmasti väliin jos olisin tiennyt näistä isoista reittimuutoksista jo ilmoittautuessani tämän vuoden Twilight Runille. 


Juttelimme pulinaporukassamme siitä, onko ok ostaa sika säkissä, sillä siltähän tämä tuntui. 


Kaupunki elää ja reitit sen mukana

On ymmärrettävää, että Helsingin lukuisat rempat vaikuttavat reitteihin. HCRD joutui muuttamaan keväällä viiden kilometrin reittiä melko lyhyellä aikataululla, sillä Mannerheimintien amebamainen remppa asetti sille rajoituksia. Viisi kilometriä saatiin kuitenkin juostua yhtenä kiekkana, ja maali sijaitsi luvatussa paikassa, upealla Olympiastadionilla.


Twilight Runin viimevuotisella reitillä ei mielestäni ole tänä vuonna juurikaan muita esteitä kuin tuo aikaisemmin mainittu Taivallahden tietyömaa. Arvelen, että reittiä on lyhennetty ja kierroksia lisätty, sillä tällöin tapahtuma on helpompi järjestää, se on monella tapaa kompaktimpi ja varmasti halvempi. 
Twilight Runin reitti vuonna 2022 ja 2023


Yksi vai useampi kierros?


Tyttäreni ei ole vielä luuhannut Helsingin tapahtumia samaan tapaan kuin äitinsä. Olemme toistaiseksi osallistuneet yhdessä ainoastaan Pääkaupunkiseutujuoksuun sekä Naisten Kympille. 


Ensimmäisellä Naisten Kympillä reitti yltti aina keskuspuistoon saakka, mutta toisella ja kolmannella kerralla pääsimme tutuille kulmille Ruoholahteen. Luulen, että tähän on vaikuttanut ainakin Meilahden rakennustyömaat, jotka blokkasivat osan jalkakäytävistä. 


Kysyin tyttäreltäni mitä mieltä hän oli muutoksesta. Kuulemma piti ensimmäisestä enemmän, sillä nykyinen reitti kulkee turhankin arkisissa maisemissa. Muutos ei kuitenkaan vähentänyt tapahtuman hohtoa, sillä molemmilla kerroilla juostiin vain yksi kierros. Tapahtuma on myös luonteeltaan sellainen, että reittiäkin tärkeämpi on seura ja tapahtuman positiivinen yleisvire. Reittimuutokset eivät olleet sellaisia, että olisimme jättäneet niiden takia seuraavan vuoden tapahtuman väliin. 


Olen menossa juoksemaan lokakuussa Vantaan maratonille, eikä sen neljä kierrosta haittaa, sillä kierrosten lukumäärä ei tule mulle yllätyksenä. Mutta jos kaksi kierrosta vaihtuukin neljään, tai neljä kahdeksaan ilmoittautumisen jälkeen, kyse ei ole mielestäni samasta tuotteesta, minkä alunperin ostin. 
Sain juosta suurimman osan matkasta omassa rauhassani, valitettavasti. Eräällä juomapisteellä jäin odottamaan perässäni juoksevia naisia, jotta saisin apua vauhdinpitoon. Valitettavasti sitä riemua kesti vain muutaman kilometrin verran. Kun puolimaratoonarit rynnivät reitille, tunsin olevani heidän jaloissaan samalla tapaa kuin jouduin kiertämään itseäni hitaampia. Kuvan otti Kati odotellessaan kympin starttia.


Juosten kaupunki tutuksi

Olen juossut Tallinnan maratonin viisi kertaa. Siirsin osallistumisen koronasyksyltä vuodelle 2021, mutta olin lopulta lähtöviivalla vasta vuonna 2022. Sain siirrettyä osallistumisen vaivatta toistamiseen, sillä vuoden -21 kisakeskus oli siirretty keskusta-alueelta, eikä Pirittan maisemissa juostava reitti ollut yhtä houkutteleva kuin reitti ennen koronaa. En ollut varmastikaan ainoa juoksija, joka antoi palautetta, ja vaikuttaa siltä, että annetut palautteet kuultiin kilpailun johtoportaassa. Seuraavana vuonna reitti mutkitteli taas läpi maisemiltaan monipuolisen Tallinnan, ja olinpa minäkin taas mukana. 


Olen nauttinut juoksuturismista myös niin Barcelonassa, Berliinissä kuin Tukholmassakin. Mitä enemmän pääsen näkemään kaupunkia 42 kilometrin aikana, sen parempi. Twilight Runille tulleille ulkkareille tuli ainakin Hietaniemen hautausmaa ja Mechelininkadun kasarmikortteli tutuksi. Ehkä edellisvuotinen pyrähdys Salmisaaren kautta Ruoholahteen ja pikainen visiitti Jätkäsaaren puolella olisi ollut mukavaa vaihtelua kotimaisillekin turisteille. 
Maaliin ei tällä kertaa kahlattu nilkkoja myöten hietikossa. Tämä muutos oli enemmän kuin tervetullut. 


Myös reitin oikealla mitalla on merkitystä

Jos kisaa mainostetaan puolimaratonina, kymppinä tai maratonina, otan itsestäänselvyytenä, että reitti on tarkastusmittattu epämielyttävien yllätysten poissulkemiseksi. Höntsä- ja hyvän mielen -kisojen kanssa ei ole niin tarkkaa. Se, että Garminit ja Suunnot näyttävät metri- tai kilometritolkulla ylimääräistä, johtuukin sitten omasta kellosta ja reittivalinnoista, ei järjestäjän laskuvirheestä. 


Twilight Runin maalissa kelloni näytti juostuksi matkaksi 21,19 kilometriä. HHM:llä lukema oli 21,61 kilsaa ja vuoden -22 HCR:lla 21,46 km. Ehkä gps oli tarkempi pörrätessä samaa reittiä aina uudestaan ja uudestaan, ja miltei autioilla kaduilla oli helpompi optimoida omat juoksulinjat?
* Mainos HOKA * Sain Hokalta Mach X:t noin viikko ennen puolimaratonin mittaista pyrähdystä. Olin juossut lenkkariparilla yhden testijuoksun ennen Twilight Runia, mutta lopulta 21,1 kisavauhtista kilometriä sai mut vakuuttuneeksi uuden lenkkarimallin ominaisuuksista. 


Pitääkö kaiken muunkin olla kuten aikaisemmin?

Kisoissa on paljon liikkuvia osia, jotka eivät ole mulle niin merkittävässä asemassa kuin reitti:


* Maalitarjoilu on aina mukava lisä kisakokemukseen, mutta en varsinaisesti odota notkuvia pöytiä. Toki sponsorilistasta voi tehdä arvion omien palautuseväiden tarpeellisuudesta jo kisakassia pakatessa. 


* Mitalista en henkilökohtaisesti piittaa pätkän vertaa, mutta olen iloinnut jälkikäteen kisoissa otetuista valokuvista, jotka ovat maksutta jaossa innokkaille juoksijoille. 


Onneksi Twilight Runilta ei tarvinnut kantaa kaulakillutinta himaan, mutta kisoista ei ollut tänä vuonna tarjolla kuvakavalkadia tapahtumainfon ennakkotiedoista huolimatta (tai sitten en löytänyt niitä). Kuvien puuttuminen ei kuitenkaan vaikuta siihen osallistunko kisoihin ensi vuonna vai en. Ne ovat mukava lisä, eivät välttämättömyys. 


* Jos pesumahdollisuus tarjotaan maalialueen välittömässä läheisyydessä, siitä saa pelkkää plussaa. Kassinarikka kuuluu mielestäni olennaisena osana kisoihin, ja mieluiten siten, että sen hinta on paketoitu osallistumismaksuun. Nämä molemmat oli järjestetty hyvin Twilight Runilla. 
Twilight Runin maalitarjoiluilla sai taltutettua janon ja aloitettua energiatankkauksen. Alkoholiton olut on aina tervetullutta virkistystä niin mielelle kuin kropallekin rankan juoksun jälkeen. Mulla on ollut kalenterissa jo useana vuonna Twilight Run -merkintä heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Odottelen rauhassa tietoa ensi vuoden reitistä ennen kuin teen päätöksen osallistumisesta. Jos siinä vaiheessa hintaporras on ehtinyt nousta ulottumattomiin, etsin lähialueelta toisen tapahtuman testatakseni sen hetkistä juoksukuntoa. Ja voihan puolimaratonin mittaisen matkan juosta kisavauhdilla vaikka kaverin kanssa muuten vaan, joko yhtenä tai kahtena kiekkana. Puolimaratoniin sopivia juoksureittejä kun täällä Helsinginniemellä ja sen läheisyydessä riittää yllin kyllin. 


29.7.2023 Twilight Run | 21,1 km | 1:54:16 | 5:24 min / km

Olin varannut soittolistalle musaa 1 tunnin ja 55 minuutin edestä. Pistin musiikin pois päältä saapuessani loppusuoralle. Viimeisestä biisistä jäi jäljelle 58 sekuntia: 


Ei kommentteja