Urheilujuomat + vatsalla jännittäminen = epäonninen cocktail

Nyt heitän kysymyksen seuraamilleni (juoksu)bloggaajille AnnalleElinalleAnna-KarinilleFualleFrejalleHeidilleMichaelalle ja Heidille (toivottavasti kukaan ei jäänyt pois listalta):

1) Millaisen energia-/nestetankkauksen teet ennen maratonia/puolikasta?
2) Miten takaat energian ja nesteiden riittävyyden juoksun aikana?

Lukijakommentit ovat myös erittäin tervetulleita!

Tähän mennessä jokainen juoksemani maraton on mennyt kirjaimellisesti kuralle vatsaongelmien takia. Aloitan juomatestauksen yleensä pari viikkoa ennen juoksua, jotta vatsa ehtii tottua juomaan. Ei vaan tunnu auttavan.

En ole käyttänyt geelejä kuin ainoastaan viimevuotisella Tallinnan maratonilla. Mikään ei ollut pysynyt sisällä vuorokauteen ennen juoksua, joten alusta lähtien juoksu tuntui tuhoon tuomitulta. Ajattelin, ettei juostessa tarjottu geeli voi muuttaa tilannetta ainakaan huonommaksi. Ihme kyllä se virkisti ja pysyi jotakuinkin sisällä. Testasin sunnuntain lenkillä geeliä uudemman kerran juoksulla. Ei toiminut. Vessa tuli tutuksi.

Tiedän, että kaikki juoksijat ja jokainen juoksu ovat yksilöllisiä. Olisin silti äärettömän kiitollinen, jos jaksatte kertoa omista tai kaverinne kokemuksista ja/tai antaa hyviä linkkejä.


Su 28.4. | typistynyt pitkä lenkki 14 km | 1:16:43 | 5:29 min/km


Tuossa se Ö huutelee apua itselleen:


25 kommenttia

 1. Hej!

  Jag är USEL på at tanka vätska.
  Veckan före försöker jag medvetet dricka mera vatten. Under ett halvmaratonlopp har jag hittills inte druckit, jag har klarat mig utan vatten o energigel.
  Under maraton tankade jag dåligt före (vätskebrist blev resultatet), under loppet dracka jag vatten+energidryck när det bjöds o energigel id 30 km (för sent).
  Så jag kan bara bli bättre på det här. Bra fråga, bra tankeställare!
  På lördag före HCR tänkte jag tsta en energigel. Har hört att High5-gelen är ganska "vattnig", man behöver inte vatten direkt när man tar det.

  hör gärna andras kommentarer, för det här var nog ett uselt svar :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä kun muistutit veden juonnin tärkeydestä. Olen juonut muutenkin vettä aivan liian vähän viime aikoina.
   Kävin katsomassa saman tien High5-geelin sivuja. Mielenkiintoinen tuttavuus!
   Jos otat geeliä, siirrytkö silloin urheilujuomasta veteen?

   Pidän sulle peukkuja ojossa lauantaina. Saa nähdä, josko tulen reitin varrelle heijaamaan.

   Poista
 2. Moikka Poppis!

  Ja kiitos kysymyksesta :)

  1) Juon normaalistikin paljon vetta pitkin paivaa, mutta viikko ennen maratonia juon viela enemman. Ja ihan vaan vetta ja kookosvetta. Kookosvesi on muuten ihan paras palautusjuoma juoksun jalkeen!

  2) "Kisapaivana" en juo enaa niin paljoa, ja tunti kaksi ennen juoksua vain siemailen vetta tai purskuttelen vahan suussa. Tassa vaiheessa nesteytyksesta ei enaa juurikaan ole hyotya, ja vessahadan riski kasvaa... (tai nain ma olen todennut!). Puolikkaalla matkan aikana en juo paljoakaan varsinkin jos on viilea ilma, kuumalla ilmalla tietenkin pakko juoda enemman. Pitaisi varmaan juoda enemman, mutta olen tottunut tahan... En kayta mitaan energiajuomia, vaan ihan vedella mennaan!

  Puolikkaalla otan ensimmaisen geelin noin 13-15km kohdalla ja sen yhteydessa otan myos huikan vetta... Kaytan Blockin "kiinteita" geeleja (sellaisia pallukoita) ... niita menee noin 3 matkan aikana. Olikohan tassa kaikki...

  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun näin moni on vastannut kysymyksiini :)

   Oletkin Heidi maininnut blogissasi kookosveden useammankin kerran. Kiinnostus siihen on kova. Voisin kokeilla, josko vesi+kookosvesi+mehut-yhdistelmä olisi hyvä ennen juoksua. Turhaan sekoitan vatsaani jo ennakkoon urheilujuomalla.

   Kisa-aamuna juon liikaa, sillä jännittäessä mulle tulee janon tunne. Hyvä vinkki tuo veden purskuttelu. Sillä tavoin voisin "huijata" jännittynyttä elimistöäni.

   Poista
  2. Ma en pysty mehuja juomaan ollenkaan (siis kaupan valmiita) tai vatsa menee ihan sekaisin, enka urheilujuomia... ihan vesilinjalla! Ootko menossa HCR:aan viikonloppuna?

   Heidi

   Poista
  3. Jätän tällä kertaa väliin. Valitettavasti reitti on liian ruuhkainen makuuni. Oletko itse menossa?

   Poista
  4. Joo, mukana olen! Viimeksi juoksin sen viitisen vuotta sitten :)

   Poista
 3. Morjens,

  Kiitos, mukavaa osallistua keskusteluun.

  Minähän olen siis todella noviisi. Takana kaksi puolikasta ja yksi melkein maraton. Pisin lenkki 36 kilometriä, mikä oli harjoituslenkki ennen Nykin peruttua maratonia 2012.

  Tässä oikeastaan vastaus molempiin kohtiin.

  Ensinnäkin minulle on todella tärkeää, että kiinnitän huomiota siihen, mitä syön edellisenä päivänä. Minun täytyy syödä viimeinen ateria noin 12 tuntia ennenkuin herään. Minulle ei toimi pasta, eikä leipä ollenkaan. Sen sijaan syön tuoretta maissia! Tämä on osoittautunut hyväksi. Täyttää, mutta ei tee vatsaa kovaksi. Lihaa tai mausteisia ruokia en syö 1-2 päivää aiemmin.

  Maratonpäivä alkaa aina hedelmäsalaatilla. En voi juoda kahvia, enkä syödä mitään leipää tms.

  Kokeilin kerran yhdistelmää Gatorade-urheilujuoma ja geelit. Elämäni pahimmat krampit. Tämän jälkeen olen käyttänyt ainoastaan Power Bar Energy Gel -geelejä veden kanssa. Otan yhden geelin noin 20-30 minuutin välein veden kanssa. Ensimmäisen geelin veden kera otan juuri ennen juoksun alkamista.

  Kuljetan geelit vyörepussa. Kyllähän se pullottaa, mutta lasken niin, että tunniksi on vähintään 2 geeliä ja otan pari ylimääräistä.

  Jälkikäteen voin juoda urheilujuomaa. Ja itse asiassa tarvitsen joko mehua tai urheilujuomaa, jotta en saisi migreeniä.

  Heidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin - kahvia en voi missään nimessä juoda juoksupäivänä - saisi minut juoksemaan heti vessaan. Herääminen täytyy tehdä myös niin paljon aikaisemmin, että ehdin käydä kunnolla vessassa. Tähän keskusteluun vaikuttaa muuten se, että täällä Nykissä kaikki juoksukisat alkavat aamulla, klo 7, 8 tai 9.

   Poista
  2. Ennen viimevuotista Tallinnan maratonia tein sen virheen, että lisäsin pastan ja leivän kulutusta. Niiden käyttö on vähentynyt vuoden mittaan ihan huomaamatta. Nopea lisäys ei sopinut vatsalle. Täytyy ottaa maissi mukaan tankkaukseen ja muutenkin. Se on todellista herkkua!

   En voi startata ilman kunnon aamukahvia. Se on osaksi psyykkistä, mutta uskon että myös fyysistä. Se saa vatsan toimimaan normaalisti tai niin normaalisti kuin jännitysvatsa voi toimia...

   Oletko testannut PowerBar Gel Blasts pureskeltavia geelitabuja? Kokeilin niitä syksyllä kertaalleen ja tuntui sopivan vatsalleni.

   Poista
  3. Moi,

   Testasin joitakin karkintyyppisiä, mutta en ole varma, että onko samoja, koska nämä olivat pehmeitä. Siinäpä se ongelma olikin - liian hyviä. :)

   Poista
  4. Taisivat olla juuri niitä :) Colan makuisessa on kofeiinia. Ekstrapotkua juoksuun?!

   Poista
  5. Heidi, eiko olekin paljon parempi juosta heti aikaisin aamulla? Ma oon ihan "pulassa" kun lauantain HCR alkaa vasta kolmelta! Kauhea miettiminen miten sita oikein soisi...

   t: kaima :)

   Poista
  6. Tässä tulikin vastaus Heidi-kaimalle esittämääni kysymykseen ;)

   Musta oli hyvä, että Tukholman maraton siirrettiin aikaisemmaksi joitain vuosia sitten. Muistaakseni siirsivät sen ensin alkamaan klo 11 aikoihin. Palautteen perusteella hitsasivat aloitusajan klo 12:een. Klo 14/15 on rasittava aika startille. Siinä menee koko päivä odotellessa.

   Poista
  7. Koko aamupaiva menee hukkaan juoksua odotellessa! Nycissa olin takaisin kotona jo 11 maissa ja valmis tekemaan sitten juttuja perheen kanssa!

   Poista
  8. No se vähän riippuu... Jos kisa on seiskalta, niin pitää herätä neljältä, joten vastaus on EI. :) Olen erittäin uninen ja minulle puoliltapäivin olisi paras. Normaalit lenkitkin käyn keskellä päivää tai alkuillasta mieluiten. Mutta aina ei voi voittaa. :D

   Poista
  9. Siitä maissista vielä. Sitä saa täällä Nykissä ympäri vuoden ja on TODELLA halpaa. Rakastan maissia muutenkin ja yhdistettynä tähän on täydellistä. ;) Blogasin tästä taannoin Äijäruokaa-blogiin, johon Ari pyysi minut mukaan kirjoittajaksi. http://aijaruokaa.blogspot.com/2012/09/maissi-makumatka-kanadaan.html

   Poista
  10. Joo totta sekin... ma vaan oon niin aamuihminen, etta kolmen lahto tuntuu niin myohaiselta..

   Poista
  11. Oletko muuten, Heidi, nyt Suomessa vai Nykissä?

   Poista
 4. 1) Aloitan tankkauksen keskiviikkona ennen itse suoritusta (jos maraton on lauantaina). Vaihdan veden mehuksi tai maidoksi. En juo mitään urheilujuomia tai geelejä ennen kuin vasta lauantai-aamuna. Ja silloinkin maltillisesti. En tankkaa muutenkaan hirveesti ruokaa. Voin syödä hyvällä omatunnolla pullan tai otan toisen sämpylän. Muuten aika normaalisti. Lauantaina otan Immodium plus tabletteja (ihan vaan varmuuden vuoksi). Syön kananmunan ja puuro aamupalaksi, voileivän ja banaanin lounaaksi.
  2) Juoksun aikana juon ennen kuin tulee jano. Yleensä minulla on juoksuvyö ja täytän pullon asemilla. Juon sitä sitten juostessa, elikkä en pysähdy voidaakseni juoda mukista (se hölskyy aina niin että saan kaiken paidalleni) :)
  Toivottavasti näistä nyt oli edes jotain apua. En valitettavasti ole urheilujuomien asiantuntija. Pitkillä lenkeilläkin (30+) juon vettä tai coca colaa. Ja jos syön patukan se on ihan normi tuplaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen saanut näistä kommenteistanne paljon ajattelemisen aihetta! Hyvä muistutus, ettei ruokaa tarvitse ahtaa tolkuttomasti. Olen sortunut siihen liian usein.

   Ajattelin juosta seuraavan maratonin juomareppu selässäni. Vyö ei oikein toimi mulla. Juomapisteillä juominen on mulle hankalaa, sillä en kykene tekemään juostessa liian montaa asiaa samanaikaisesti. Juostessa mukista juominen sotkee hengityksen, joten on parempi kävellä. Kolmen kilsan välein kävely... tiedätte varmasti mihin se johtaa...

   Tupla on herkkua! Mietin, josko raakasuklaa voisi antaa hyvin potkua 30 kilsan jälkeen.

   Poista
 5. Mun paras vinkki on post it lappu keittiössä jossa lukee JUO VETTÄ! kisaa edeltävänä viikkona. Joka kerta kun näen lapun muistan juoda. Mulla on tankkaukset mennyt ihan penkin alle, mutta onneksi on aika rautavatsa, joten ei ole tarvinnut jännittää. Viime aikoina on ollut enemmän ongelmia, ja olen huomannut ettei massu tykkää dexalin tuotteista lainkaan. Tällä hetkellä rusinat on toiminut parhaiten, ja myös laimennettu urheilujuoma (n. 50/50). Mulla ongelmana on että hikoilen todella paljon, ja paino saattaa tippua useamman kilon pitkän lenkin aikana vaikka mukana on juomareppu. Pitää siis tankata kunnolla etukäteen.

  VastaaPoista
 6. Aika haasteellista, kun kesäkuisen maratonin sää voi olla mitä tahansa neljän ja 24 asteen välistä, sadetta ja tuulta tai aurinkoista ja peilityyntä.

  Tallinnan maratonilla on käytetty SiS Go -urheilujuomaa. Se sopii mulle paremmin kuin Dexal.

  Lapset muistavat kaiken äitiään paremmin, ainakin meillä. Pitänee pyytää, että kyselevät multa alati, josko olen muistanut juoda vettä ;)

  VastaaPoista
 7. Jag är väldigt dålig på att ge ett svar på frågan, för det är ju över ett år sedan jag sprungit längre lopp än 10 km. Jag har sprungit tre halvmaraton, men min fart är så långsam att jag antagligen inte har så stort behov av extra energi medan jag springer. Men vatten är förstås viktigt. Jag är också rädd att dricka för mycket just före loppet, eftersom det leder till att vattnet också vill komma ut. Jag har en kollega som håller på med triathlon och han rekommenderade att man vid varje vattenstopp dricker både litet vatten och litet sportdryck. Så har jag gjort. Gel har jag testat en gång, och märkte inget annat än att man blir fruktansvärt törstig av det.
  Tyvärr måste jag säga att jag är ganska bra på att få problem med magen oberoende av om jag ätit nya konstiga saker eller inte. Jag har tänkt att det väl beror på att tarmarna skvalpar omkring i magen då man springer ;-)

  VastaaPoista
 8. Aika hyviä vastauksia olet jo saanut. Mulle se maratonia edeltävä tankkaus tulee aina jotenkin "yllätyksenä" ja tuskissani miettin mitä sitä kannattikaan syödä ja alan kahlaamaan juoksufoorumia läpi. Hiilaripitoista ruokaa ja paljon. Nestetankkauksen aloitan edeltävänä päivänä totisemmin, mä juon muutenkin aina tosi paljon. Nestetankkauksessa juon myös urheilujuomia. Geelejä en ole koskaan testannut, vaan olen lähtenut juoksuun riskillä joidenkin random-geelien kanssa ja aina juoksun jälkeen maha on ollut ihan hirveen kipee.

  VastaaPoista