Ylävitonen toimiville geeleille!

Olen kärsinyt vatsavaivoista 19 maratonilla. Joskus enemmän, joskus vähemmän. Pahimmillaan olen joutunut käymään bajamajassa viisi kertaa neljän ja puolen tunnin maratonilla. Jos vatsa on voinut suht hyvin, siinä tapauksessa energiataso on romahtanut viimeistään puolimaratonin kohdalla. Geelit auttaisivat energiatason ylläpitämisessä. Ne taas saavat mulla vatsan rullalle. Kumpi on pienempi paha?

Olin jo luopunut toivosta, että löytäisin itselleni sopivan energiageelin maratonille. Powerbarin geelikarkit ovat olleet hyviä, mutta olen kyllästynyt niiden metsästämiseen. En halua tilata tarvitsemiani energiageelejä netistä, vaan haluan kävellä lähimpään urheilukauppaan ostamaan niitä.

XXL:ssä käydessäni High5:n tuotteet olivat hyvin esillä. Olin huomannut merkin Bodom Trailin yhteistyökumppanilistassa ja olin käynyt talvella googlaamassa muiden juoksijoiden käyttökokemuksia. Nappasin saman tien mukaani maratonille tarvittavan määrän geelejä.

Geelithän pitää testata ennen maratonia. Näin muistan lukeneeni lukuisia kertoja eri blogeista, kirjoista ja maratonartikkeleista. Niinpä testasin, samalla väsäten asiakkaan nettisivuja oman työpöytäni ääressä.

Ei kouristuksia
Ei ällötystä. 
Kelpaa!

Pari päivää ennen Helsinki Spring Marathonia aloin nauttia geelien lisäksi saman valmistajan Zero-juomaa. Pari tuntia ennen maratonia join juomaa kolmisen desiä. Sen jälkeen vain kostutin suutani vedellä starttia odotellessani.

Päätin jättää suosiolla urheilujuomat väliin  ja keskittyä veteen ja omiin geeleihini. Tämä oli mulle täysin uudenlainen taktiikka. Nappasin ensimmäisen geelin jo 6,5 kilsan kohdalla ja sitä seuraavan  puolimaratonin kohdalla. Välijuomapisteillä join vain vettä. Loppupuoliskolla nautin geelin 3,5 kilometrin välein eli jokaisella juomapisteellä. Kolme geeleistä oli kofeiinipitoisia ja yllättävää kyllä tällainenkin kofeiiniaddikti sai niistä potkua.

Kaikki mukaan ottamani geelit eivät mahtuneet SpiBelt-juoksuvyön taskuun. Onneksi kisapaikalla tapaamani Katja vinkkasi rintsikoiden monikäyttöisyydestä. Niinpä tungin toppiini isommat, enemmän nestettä sisältävät IsoGel-pussukat. Kuppikoko kasvoi kertaheitolla!

Kerrankin energiaa riitti alusta loppuun asti ja juoksu oli tasavauhtista. Vaikka näkyvää hikeä ei tälläkään kertaa irronnut, en tuntenut kuitenkaan pakottavaa janoa. Yleensä jano iskee jo alkumatkasta. Vatsavaivatkin johtuivat aamulla väliin jääneestä vessakäynnistä, eivät geeleistä.

Toivottavasti jatkossakin geeliostosten teko on yhtä helppoa kuin maitokaupassa käynti, sillä High5 vakuutti jo ensimmäisellä käyttökerralla tositoimissa. Kun kerran on löytänyt sopivan geelin, niin ei sitä viitsi hevillä vaihtaa toiseen. Vähän sama juttu kuin lenkkareiden kanssa.


3 kommenttia

 1. Manailen samaa, tuntuu että vatsa menee sekaisin kaikista urheilujuomista ja geeleistä, ei pitkiksen eikä kisan aikana mutta myöhemmin illalla. Squeezy on ollut hyvä mutta sitä on todella vaikea saada käsiinsä. Jälleenmyyjät googlettamalla pääkaupunkiseudulta löytyy vain pari paikkaa, joista ainakin Sellon Intersport on jo vanhaa tietoa (kävin siellä eikä Squeezyä ole enää myynnissä). Taidan kokeilla High5:ttä HCR:llä kun sellaisen sain Bodom Traililta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Squeezystä olen kuullut puhuttavan paljon hyvää. Auts, sulla menee pötsi sekaisin kisan ja pitkiksen jälkeen. Ehkä tuo kisan aikana vatsasekoilu on parempi, se kun ei vie sitten koko iltaa ;)

   Poista
 2. Kiva kuulla tästä. Oma ongelma: urkkajuoma aiheuttaa vatsakramppeja ja geelit ei mene alas. Viimeisimmällä maralla testasin Squeezyn karkkeja jotka toimivat plus GU:n geeliä jossa kofeiiniä. Jälkimmäinen ei ehkä fiksua sillä pakotti bajamajalle. Ekat jatkoon ehdottomasti.

  VastaaPoista