Muistilista paahteiselle puolimaratonille


Helsinki Half Marathon juostaan taas kerran helteessä. Jäniksenä mulla ei juuri ole himmaamisen mahdollisuutta, joten kisavalmistelut ovat sitäkin tärkeämpiä. Jos sippaan, en halua joutua sättimään itseäni huonosta valmistautumisesta, vaan silloin syy kestkeyttämiseen tai pakkohidastukseen löytyy ihan jostain muualta.

Ennen kisaa

Olen kerännyt pöydälle odottamaan:
  • numerolapun hakaneuloineen
  • varustepussukan
  • astmalääkkeen
  • pari geeliä + suolapussi
  • compeedia
  • uimapuvun (?!)
  • kännykän muovipussissa
  • lötköpötkön vedelle
  • juoksuvyön
  • juoksuvauhtiexcelin
Edit: lisäys listaan, aurinkorasva!

Mahdollisimman vähän vaatteita päälle:
Juoksuvaatteista ja lenkkareista mulla on selvä käsitys. Ne täytynee tosin kaivaa vielä jostain esiin. Luultavimmin luottovaatteet löytyvät pyykkinarulta roikkumasta. Juoksupaidan saan kisajärjestäjältä, samoin kuin selkään pistettävän jänistelyaikalapun. Vaalea lippis on huomenna ihan must. 

Vaihtovaatteet, pesuaineet ja pyyhe kulkeutuvat tyttären mukana uimahallille. Tarkoituksenamme on tavata siellä hänen uimakoulunsa jälkeen, joten mulla ei ole turhan paljon aikaa hengailuun kisa-alueella juoksun jälkeen.

Aaamun aikataulutuksesta:
Jäniksillä on tapaaminen klo 7:30 kisapaikalla. Se ei kuitenkaan rassaa mua, vaikka yleensä tulenkin paikalle juuri ennen lähtölaukausta. Herään joka tapauksessa kukonlaulun aikaan, jotta aamiaisen ja lähdön väliin jää varmasti yli kaksi tuntia.

Kasilta mun olisi tarkoitus olla karsinassa odottelemassa jänistettäviä. Eli tervetuloa vaan kaikki 1:55-letkaan. Meitä on siellä neljä innokasta jänöä saattelemassa porukkaa sillä ajalla maaliin.

Lötköpötkö kulkee juoksuvyön takataskussa. Onneksi kisapaikalta saa vielä aamullakin hakaneuloja, jos onnistun kadottamaan näistä muutaman. 

Kisan aikana

Jänöstelystä: 
1:50 loppuaikaa nopeammat jänikset pistävät kellon päälle lähtölaukauksesta, mutta me muut pyrimme nettoaikaan. Aloitamme näin ollen ajan laskemisen vasta lähtöviivalta. Pyrimme pitämään tasaista vauhtia yllä koko matkan, mutta alussa annamme virran viedä ilman kelloon tuijottamisia. Otamme alkuryysiksessä huvenneet kymmensekuntiset kiinni kilometri kilometriltä, sekunti sekunnilta. Samalla keräämme hieman aikapankkia, jotta kenenkään ei tarvitse pusertaa 18,5 kilsan kohdalla olevaa siksakmäkeä täysillä ylös.

Tässä vaiheessa kisaa puolet meistä 1:55-jänöistä lähtee kiristämään vauhtia ja he ottavat samalla mukaansa ne, joilla on vielä ytyä parin minuutin höyläämiseen loppuajasta. Veikkaan, että olen niiden jänöjen joukossa, jotka jatkavat vauhdilla 5:27 min/km maaliin saakka.

Vettä tai urheilujuomaa jokaisella pisteellä
Juomapisteitä on onneksi ripoteltu pitkin reittiä viime vuoden tapaan riittävästi. Jokaisella juomapisteellä on pakko ottaa juotavaa, eikä pahitteeksi ole heittää vettä päällekin samalla. Helteen kanssa ei ole leikkimistä, varsinkaan kun reitillä ei ole juurikaan varjokohtia. Nappaan mukaani pienen pussillisen suolakiteitä, jotta saan helpotusta, jos jaloissa alkaa tuntua vetoa. Jaan suolaa mieluusti myös muillekin, joten jos juokset 1:55-letkassa, sen kun pyydät multa.

Lippistä ei sovi unohtaa

Kisan jälkeen

Olen sen verran taikauskoinen, etten juokse kisaa juoksutapahtuman virallisessa paidassa (jänispaitaa ei lasketa tähän), enkä ala ennakkoon miettiä mitä teen jos ja kun pääsen maaliin. Sen verran tiedän, että aloitan nesteytyksen heti, kun se on juoksuni jälkeen mahdollista. Kaikki muu maalialueella saatu energia on plussaa, mutta vettä ja urkkaa on parasta alkaa kiskoa kaksin käsin. 

Paikalla on varmasti ihan hirmuisesti tuttuja juoksijoita ja olisi ihana jos voisin pysäyttää kellon hetkeksi ja jäädä hengailemaan heidän kanssaan. Lapsi kuitenkin odottaa mua uimahallissa ja illalla ystävän viisikymppisten juhlinta menee after partyn edelle. Mutta olen hengessä mukana, vaikken olekaan läsnä. 

Huomisesta on tulossa pitkää ja monipuolinen, ihana päivä. Toivon sydämestäni kaikille juoksun iloa ja hyvää mieltä. Rakas Helsinki ja sen upea rantaviiva odottavat meitä paahteisessa aamuauringossa. Otetaan siitä kaikki irti <3Ei kommentteja